AkkerbouwNieuws

Nedato gaat intensiever met leden communiceren

Oud-Beijerland – Aardappelcoöperatie Nedato gaat intensiever met haar leden-aardappeltelers communiceren. Aanleiding is de onrust die vorig jaar ontstond na de bekendmaking van de relatief lage Nedato-poolprijs voor fritesaardappelen.

“Telers schrokken van onze plek in de Boerderij-poolprijzenvergelijking en hebben aan de bel getrokken”, vertelt Nedato-directeur Wim van de Ree in een interview in het vakdeel Akkerbouw van Boerderij. Dit terwijl het effect bij hoge prijzen van het min/max-systeem voor de Nedato-leden feitelijk geen nieuws kon zijn. De leden waren immers met het systeem akkoord gegaan. Van de Ree trekt hieruit de conclusie dat in zaken als deze een enkele mededeling niet volstaat. “Het beeld dat uit de laatste Boerderij-vergelijking is blijven hangen, dat je bij Nedato met fritesaardappelen niet goed zit, vind ik te kort door de bocht. De werkelijkheid van de min/max-pools van Nedato was complexer.”

Na de uitkomst van de Boerderij-vergelijking heeft de coöperatietop uitgebreid met de leden gesproken over uitgangspunten van pools en over relaties met afnemers. Van de Ree: “We hebben geleerd hebben dat we vaker met de telers moeten praten over de prijsvorming. Een keer per jaar in de winter is te weinig.”

Voor afzetseizoen 2014/2015 heeft Nedato, onder invloed van de onrust onder de leden, versneld het proces van flexibilisering van de afzetmogelijkheden ingevoerd. Er zijn nu vijf systemen gedefinieerd, waaronder ook de klassieke vrije pool. “Als coöperatie blijven we het poolsysteem belangrijk vinden. Tegelijk bieden we onze telers maximale keuze in de afzet van fritesaardappelen.”

Beheer
WP Admin