AkkerbouwAchtergrond

Natuurgeweld

We hebben hier in het zuidwesten van Frankrijk aardig storm gehad afgelopen weekend. Bij ons is alles goed verlopen met enkel wat lichte schade. Maar anderen waren minder gelukkig…

Ze hadden het voorspeld. Zaterdag 25 januari zou een fikse storm over het hele zuidwesten van Frankrijk trekken. Dat hadden ze dus helemaal goed bij Meteo France. We hebben windstoten gehad van 155 kilometer per uur, verderop in het departement Les Landes zelfs tot 180 155 kilometer per uur. Bij die wind blijft er niet veel meer staan. Boomstammen knakken om en daken waaien dan van huizen af.

Geen stroom en geen telefoon

Bij ons spookte het ook aardig. Ik was bang dat er schade zou zijn aan de silo’s of de overslagbak maar dat viel allemaal mee. De schade bleef beperkt tot een omgevallen schoorsteen en een paar weggewaaide dakplaten. Ook de nodige bomen zijn omgewaaid. Het is jammer om een 200 jaar oude eik zo op de grond te zien liggen.
Aangezien alles hier wat stroom en telefoon betreft bovengronds gaat, hoef ik u niet uit te leggen dat dit natuurlijk gelijk buiten werking was. Dit zijn we eigenlijk niet meer zo gewend. Zonder telefoon gaat nog wel, maar zonder elektriciteit is gauw vervelend.
De hele regio zat zonder stroom. Het waterleidingsbedrijf kon geen water oppompen en leveren, en ook de netwerken voor de mobiele telefoons werkten niet meer.

Forse schade

In de middag nam de storm wat in kracht af, dus kregen we tijd om een ronde te doen. De niet gecombinede maïs van de buurman lag helemaal plat, telefoonpalen waren afgebroken, bomen lagen op de weg en op de elektriciteitsleidingen. Tunnelkassen waren uit elkaar geblazen, overheaddeuren verzet en nog veel meer. Kortom: indrukwekkend!
Gelukkig was de stroom na twee dagen weer terug en het water dus ook. Ondertussen had ik het water uit onze warmwaterboiler getapt, en verwarmd op de houtkachel.

Lauwe Ricard

In het dorpscafé was het erger. Er was geen water voor de Ricard en geen ijsblokjes, Dit leidde tot grote verontwaardiging en vervloeking van onze burgemeester. Gelukkig werkt de tap op CO2-patronen en was het bier alleen maar een beetje lauwer dan normaal.
Toen ik er vertelde dat onze schoonsteen was omgewaaid, vertelde een andere man mij dat hij de antenne in z’n woonkamer heeft. De schoorsteen was door het dak gegaan! Hij zat dus niet meer veilig thuis en was dus maar naar het café gegaan.
De vaste telefoon werkt nog steeds niet, we hebben dus ook geen internet. Het bellen doen we nu alleen nog maar mobiel, want de netwerken zijn weer in de lucht.

Noodaggregaat draait overuren

Veel melkveehouders hier in de buurt hebben geen noodaggregaat, zelfs niet na de millenniumstorm rond oudejaarsdag 1999. Toen zaten we vier dagen zonder stroom. Dus die ene boer die er wel eentje heeft, leent hem uit aan de hele regio. Vaak zijn die modellen aangedreven op de aftakas van de trekker. Zelf denken we er nu ook aan, al was het maar een kleintje alleen voor de diepvries.
De verwachting is dat eind van de week alles weer een beetje normaal wordt. Maar dat is nog niet eens zeker, want voor morgen (donderdag 28 januari) voorspellen ze een gigantische staking in geheel Frankrijk. Op dit moment zitten er nog steeds 50.000 inwoners zonder stroom, hoofdzakelijk op het platteland.
En dan hebben we ook wel genoeg ellende gehad, eerst veel regen, toen de sneeuw en nu die storm… Wat volgt? Droogte?

Foto’s: Jan Job de Boer

Beheer
WP Admin