AkkerbouwAchtergrond

Na zonneschijn komt regen

Het zaaien ging hier in Zuid-Frankrijk eind april onder zomerse omstandigheden. De beregening heeft dus al weer gedraaid. Daarna kwamen de regens…

Het was hier de laatste twee weken van april fantastisch mooi weer, echt zomerachtig met temperaturen richting de 30 graden! Mooi weer om te zaaien dus. We hebben dan ook bijna alles gezaaid in over het algemeen goede omstandigheden. Bijna alles lag al zaaiklaar en we konden meteen aan de slag. De stukken die niet zaaiklaar waren, hebben we nét voor het zaaien met de rotoreg bewerkt.

Nieuwe Monosem-zaaimachine

De mais en de zonnebloemen zijn gezaaid met onze nieuwe zaaimachine van de Cuma. De vijf jaar oude machine, die ruim 1.000 hectare gezien heeft, is ingeruild op een jonggebruikte. Die een jaar oude machine met nog maar 150 hectare op de teller stond bij de lokale.

Deze Monosem-machine is traploos verstelbaar van 40 tot 80 centimeter tussen de elementen en is uitgevoerd met speciale heuvelelementen. Dat wil zeggen dat de elementen compacter gebouwd zijn en dichter op elkaar hangen. Daardoor heb je op een helling minder verlies door het scheef hangen. Verder is dit model zwaarder uitgevoerd met een dubbele chassisbalk, brede loopwielen en (eindelijk!) een versnellingsbak aan de zijkant van de machine in plaats van tussen de elementen.

Met het automatisch uitschuifbare systeem winnen we veel tijd, omdat geen van de vijf eigenaren op exact dezelfde breedte zaait. De een zaait zijn zonnebloemen op 60 centimeter, de ander op 75 centimeter. De mais wordt gezaaid op breedtes tussen de 75 en 80 centimeter.
De hennep en soja hebben we gezaaid met de oude Nodet mechanische zaaimachine achterop de rotoreg.

Snel drogend land beregend

Bij temperaturen tussen de 25 en 30 graden bij een matige zuidoosten wind droogde het land natuurlijk snel. De mais die gezaaid was in de al klaargelegde grond stond binnen een week in de rij. Op de percelen die we nét voor het zaaien hebben klaargelegd, lag het zaad hier en daar in de droge grond. Dat ontkiemde dus niet. We hebben daarom dan ook maar besloten om te beregenen. Allereerst zijn we begonnen met het nét gezaaide land en zijn later doorgegaan met het koolzaad en de tarwe. Beginnen met beregenen in de maand april, terwijl een meer nog niet eens helemaal vol water is, is wel weer een uiterste, maar als het niet anders kan…

Daarna volop regen

En zo als het spreekwoord [niet] luidt; na zonneschijn komt regen… nu regent het dus alweer een week. In totaal is er 80 millimeter gevallen. De middagtemperaturen zijn gekelderd tot vijf graden. De T-shirts zijn weer geruild voor schipperstruien en de kachel staat weer aan.

De eerste meloenenplantjes die bij een collega zijn geplant, staan er slecht voor. Ze hebben last van de lage temperaturen en de voortdurende regen. De mais staat nu bij ons op ongeveer 3 blaadjes en kleurt nog niet geel af. De verwachting is dat de temperaturen deze week weer wat oplopen in de richting van 15 graden, met nog meer regen.

De boeren die nog niet gezaaid hadden omdat ze half april te vroeg vonden, komen de eerste tien dagen nog niet op het land. De regens leidden her en der op de hellingen tot uitspoeling. Ook liggen hier en daar gedeeltes van de gerst plat. We zijn in ieder geval blij dat nagenoeg alles gezaaid is en alles al boven staat.

Foto’s: Jan Job de Boer

Beheer
WP Admin