<em>Foto: Lex Aalders</em> AkkerbouwNieuws

Na VS ook GMO-aardappel in Canada

Canada geeft de genetische gemodificeerde aardappel Innate een toelating. Volgens Health Canada en de Canadian Food Inspection Agency (CFIA) is de teelt, verwerking en consumptie van de Innate net zo veilig als van bestaande aardappelrassen.

Innate kreeg maart vorig jaar een toelating in de Verenigde Staten. De aardappel is ontwikkeld door verwerker J.R. Simplot. Het is van oorsprong de Russet Burbank, een veel geteeld ras in de VS. De Innate vormt minder kankerverwekkend acryl­amide als de producten te heet worden gebakken. Ook is de aardappel minder gevoelig voor stootblauw.

Simplot realiseerde dat door de volgorde van de genen te veranderen en bepaalde genen onklaar te maken. Het is geen transgenese met soortvreemde of cisgenese met soorteigen genen, want er is geen gen van buitenaf ingebracht.

Tweede generatie ook phtyophthora-resistent

De toelatingen in Canada en in de VS betreft de Innate van de eerste generatie, zoals Simplot het noemt. De tweede generatie is ook resistent gemaakt tegen phytophthora. Die variëteit kreeg in januari de goedkeuring van het overheidsbureau FDA in de VS, dat kijkt naar de landbouwkundige toepassing. Simplot verwacht dat het milieubureau EPA ook snel de Innate van de tweede generatie goedkeurt.

Groei verwacht van areaal Innate in VS

De Innate van de eerste generatie werd vorig jaar geteeld op 160 hectare in de VS. Simplot verwacht dit jaar een groei naar 400 hectare en in 2017 naar 2.500 hectare. Simplot stelt dat de GMO-aardappel de kosten voor teelt en verwerking drukt. Dat is een concurrentienadeel voor de Europese aardappelverwerkers. GMO-aardappelen zijn verboden in de EU.

Beheer
WP Admin