Foto: Peter Roek AkkerbouwFoto

Mooie grond, ideaal begin

De grond in het zuidwesten is vrijwel zonder uitzondering erg mooi en laat zich prima verkruimelen. De vorst heeft positief uitgewerkt. Op zware grond was het vorige week bovenop wel grijs en hard, maar in de koppen van de ploegsneden viel het op veel percelen toch nog tegen.

Aan de andere kant van de weg is Wim Rozendaal samen met zijn zoon Bernart begonnen met aardappelen poten. Ook mooie, lichte zavel die inmiddels goed droog is. De Artemis-poters vallen in mooi verkruimelde ruggen. All-in One poten en aanaarden doen de Rozendaals niet, maar de grond op dit perceel zou zich er wel voor lenen.

Martijn Voorbraak plant in Oud Gastel op 20 30% afslibbare klei 5 hectare tweedejaars plantuien. Vriendin Annemarie rijdt mee op de machine. Een dag eerder zaaide Voorbraak zijn uien, en de bieten gaan ook de grond in. De grond is mooi; de Brabanders zijn goed te spreken over de start van het seizoen. - Foto: Peter Roek

De plantmachine lijkt nieuw, maar is inmiddels 35 jaar oud. Voorbraak kocht de machine vorig jaar van een loonwerker die is gestopt, en knapte de machine de afgelopen winter helemaal op. Het is een Koningsplanter, maar dat is inmiddels onderdeel van Wifo.

Voorop een Steketee-verkruimelaar en achterop een kopeg. Zo legt Peter Bartelen op de klei in Oud Gastel het land klaar om bieten te zaaien. Al tien dagen eerder pootte hij Sinora-aardappelen op zandgrond. Daar zitten volgens Bartelen inmiddels al mooie kiemen op.

Al midden februari werden in West-Brabant de eerste tweedejaars plantuien geplant. Daarna kwam er toch nog zo'n 100 millimeter regen, waardoor het voorjaarswerk stagneerde. De vroeg geplante uien staan al flink boven de grond, maar ze verlangen naar groeizaam weer en de grond is behoorlijk dichtgeslagen.

Onder de rook van Zuid-Beijerland zaait het samenwerkingsverband Biostee de eerste uien. Ard van Gaalen en Pieter Hugo Visser, twee van de drie firmanten in de bio-onderneming, spannen de zaaimachine in om op de 30% afslibbare klei Red Tide te zaaien. Ze werken op een rijpadensysteem op 6 meter. In de uien past dat bij twee keer 2,25 en een 1,50 meter bed.

Loonbedrijf Breure uit Zuid-Beijerland poot bij Euft Hoek op 40% afslibbare grond Folva-aardappelen op een 700 meter lang perceel. Nieuwe frees in de front, kopeg en pootmachine erachter. 'De grond is goed, dus waarom zouden we wachten?', stelt Hoek. Voorvrucht was wintergerst en die is mooi droog geploegd.

Klaas Jan Grinwis is akkerbouwer met een loonwerktak in de uienteelt, in Ouddorp. Bij Goedereede zaait hij Hybound-zaaiuien voor de familie Rozendaal. Begin van de week was de grond nog net niet goed, maar nu gaat het prima, stelt Grinwis. De telefoon begint inmiddels flink te rinkelen. De lichte zavel valt als poeder.

Kees de Jager zaait op Kamperland (Noord-Beveland) op grond van zo n 35% afslibbaar, Quintus-zomertarwe. Eerder op de dag zaaide hij het perceel met vlas. De kopakker is door baggerwerk van vorig jaar niet zo geschikt voor vlas, maar toch valt de grond niet tegen. De vorst heeft veel goed werk gedaan.

Op Walcheren is het nog niet zo heel druk op het land. Jacobus de Visser trekt een perceel 40% afslibbare klei open met de kromtandeg, om een dag later met een tandensleep het fijn en vlak te leggen voor de bieten. 'Aardappelland dat droog is geploegd', vertelt de Visser. Bovenop grijs en hard. Het stuift zelfs, maar in de koppen van de ploegsneden valt het toch nog tegen, hoewel de structuur mooi is. De vorst heeft goed zijn werk gedaan.

Je ziet het steeds minder, maar ze zijn er nog wel: de trekkers op kooiwielen met een kromtandeg er achteraan. Niet zo modern, stelt Jacobus de Visser. Maar op zware grond die nog niet al te droog is een keer open trekken en een dag later vlak slepen, werkt toch nog niet zo verkeerd, weet de Zeeuwse akkerbouwer na heel wat jaren ervaring.

Herman en zijn zoon Kevin Dieleman zaaien aan de dorpsgrens van Philippine (Zeeuws-Vlaanderen) een perceel cichorei. Al drie weken eerder maakte Dieleman een vals zaaibed, ook om Bonalan in te werken en dat goed te laten bezakken. De grond was fijn en vlak genoeg om daar in te zaaien, maar na de regen die nog kwam droogde die toch te hard op en was er nog een bewerking nodig. De grond ligt nu grover dan drie weken geleden, maar voor de lichte zavel eigenlijk nog niet eens zo verkeerd, stellen de Dielemans. De gepilleerde Mastozo zaadjes liggen net mooi gedekt op een vaste ondergrond.

Het gepilleerde zaad ziet eruit als glimmende kraaltjes. Mooi uniform spul dat ideaal is om netjes en precies te zaaien. Dit jaar voor de tweede keer past Dieleman ook vloeibare fosfaat op de rij toe. Dat zou een snellere start van het gewas moeten geven. Vorig jaar kon hij het verschil op het oog niet zien, maar ook dit jaar wil hij een stukje onbehandeld laten, om een indruk te krijgen van de werking.

Het sleepslangen is eigenlijk nog maar net begonnen, stelt Jacky Dieleman, die voor Eco Service Europe de pompwagen bedient. Eerder deden ze onder andere al wat graszaadland, maar de wintertarwe is nu in een mooi stadium om te bemesten. 30 kuub varkensmest uit België gaat er op de tarwe van Paul de Clerq in Zuiddorpe. Anders dan met Nederlandse mest, moet die wel van tevoren worden bemonsterd op dierziekten.

Harold Baert zaait met de machine van WB loonwerk een perceel suikerbieten voor het akkerbouwbedrijf Bagro in Zuiddorpe. Vrij zware grond, ook nog maar net droog genoeg, maar het zaaien gaat mooi. Extreem vroeg is het bietenzaaien niet, zeker niet voor Zeeuws-Vlaanderen. Maar inmiddels heeft de machine toch al de hele week iedere dag werk, en dat gaat nu mooi volop door.

Werner Baert spuit met een splinternieuwe Agrifac met 45 meter spuitbomen en GPS-gestuurde, luchtgeschakelde secties een perceel pas gezaaide bieten met Centium, in de omgeving van Zuiddorpe. De bieten zitten er netjes in en ook mooi op tijd. Nu hopen op gunstig weer, want dat blijft toch altijd bepalend, weet Baert die in de akkerbouw gepokt en gemazeld is. Spuiten kon pas 's avonds, omdat er de hele dag te veel wind was. Hoewel het daardoor wel weer lekker opdroogt.

Beheer
WP Admin