AkkerbouwAchtergrond

Mooi zonnig weer wordt link

Het toerisme komt op in deze regio, en we zien steeds meer Nederlanders die gelokt worden door de zon. Dat leidt soms tot hilarische situaties. Het zonnige weer leidt af en toe tot problemen.

Het is hier in het zuidwesten van Frankrijk erg mooi weer, echt weer voor vakantiegangers. ’s Ochtends rond 11 uur is het al 34 graden, volop zon en soms zelfs een briesje zuidoostenwind. Naar mijn gevoel zijn er ook veel meer Nederlandse toeristen in deze regio dan in andere jaren. Ik zie veel meer Nederlandse kentekens op de weg.

Nederlandse toeristen zijn érg aanwezig

Het leuke is toch wel om onder de lokale bevolking – in werkkleding – op een terras te zitten en al die toeristen langs te zien komen. Vooral de Nederlanders zijn toch altijd wel erg aanwezig. Afgelopen week zat een groepje Nederlanders op een terras in Fleurance en die snapten niet dat wij er ook een biertje zaten te drinken. “Kijk nou; die zitten gewoon in de baas zijn tijd een biertje te happen”, hoorde ik een van de toeristen zeggen. Waarop een andere Nederlander antwoordde dat het geen wonder was dat de Franse economie op zijn gat lag!
Dit hoor ik dan maar aan, en ik kan er ook wel om lachen. Ik heb dit maar niet vertaald voor mijn Franse collega’s, dat vond ik niet nodig… Laten toeristen zich nou maar bezighouden met het mooie weer en de toeristische attracties, daar zijn ze voor gekomen.

Zonnig weer zorgt voor risico’s

Vandaag de dag heb je in Zuidwest-Frankrijk zongarantie. Het is dan ook niet raar dat als dit type weer té lang aanblijft dat dit verschillende risico’s met zich mee brengt voor de lokale bevolking. Het is nu alweer twee maanden geleden dat we een echt goede regenbui hadden. Sindsdien voorspellen ze wel onweer, maar veel komt er niet van. Gisteravond nog stak dreigend weer op. Alle symptomen waren er, maar nee hoor, er kwam maar 3 millimeter regen. Natuurlijk gaan gelijk de volgende dag alweer de nodige verwensingen uit naar vliegtuigjes en anti-hagelkanonnen.

Niet maaien uit angst voor brandjes

Ik moet zeggen dat het nu echt wel serieus begint te worden. Overal breken brandjes uit. Vaak in de bermen van de wegen. En dat zijn brandjes die makkelijk overslaan op geoogst tarweland. Dat tarweland is nog onbewerkt, omdat de grond té hard is en de schijveneg de grond niet in wil. Boeren maaien het braakland niet, uit angst dat door oververhitting de brand er in vliegt.

Water wordt schaars

Ook voor de gewone bevolking wordt het nu kritiek. In het noorden van ons département, in de buurt van Cahors, worden nu al maatregelen genomen rond de verstrekking van drinkwater. Zwembaden mogen niet meer worden gevuld, tuinen niet beregend, auto’s niet meer gewassen en het liefst heeft de overheid ook nog dat je een douche neemt en niet een bad. Deze verboden en adviezen gelden natuurlijk alleen in het geval van leidingwater. Zo zie je maar, wonen in een gebied met hete zomers heeft ook zo zijn nadelen en risico’s.

Beheer
WP Admin