AkkerbouwOpinie

Mooi naakt is niet lelijk

Tja, wat moet je nou met deze titel, ‘Mooi naakt is niet lelijk’? Denk aan het songfestival, én aan schapen …

De eerste vier maanden van 2014 kenmerken zich door relatief hoge temperaturen en een winter die geen naam mocht hebben. Zo was het ook hier in Hongarije: nauwelijks nachtvorst en over sneeuw hoeven we het helemaal niet te hebben. Het was een miezerig wintertje, zullen we maar zeggen. De akkerbouw kampte met een te lage vochtbalans, net na de winter. Inmiddels is het half mei en mogen we niet klagen over de hoeveelheid regen die de laatste maand gevallen is. Moedertje Natuur doet dus weer wat ze zelf wil, en er voorspellingen op los laten blijft in een glazen bol kijken.

 

Graan staat er prachtig bij

Afgelopen week reed ik in de omgeving Magdeburg richting Dresden. Enorme velden met koolzaad die volop in de bloei stonden. Een prachtig gezicht. Hier in Hongarije is het aandeel koolzaad of raap volgens mij geringer dan voorgaande jaren. Daarentegen lijkt er meer gerst te staan dit jaar. De graanvelden staan er overigens uitmuntend bij. Als de situatie zo blijft, wordt over een maandje volop gerst geoogst, direct gevolgd door de tarwe.

Kersenbomen hangen ramvol

De kersenvelden staan er dit jaar ook goed bij. De bomen hangen ramvol met kersen. Maar goed, het is en blijft afwachten wat Moedertje Natuur in petto heeft. Immers een onweersbui met hagel kan al een heleboel verpesten. Bovendien, als de bomen volhangen, zal de prijs waarschijnlijk tegenvallen. Het is een drukke periode, en door het warme en vochtige weer moeten allerlei ziekten en insecten goed in de gaten worden gehouden.

Letten op ziekten en beestjes

We hebben bij de kersen, net als in de varkenshouderij, ook  af en toe te maken met nieuwe (import)ziekten, of, in ons geval, met nieuwe beestjes. Die eer is deze keer voor een soort tor, die de kersen aanvreet. Dus ook dit moet goed in de gaten worden gehouden. En natuurlijk de ‘kersenvlieg’; dagelijks worden nu de gele lokkaarten gecontroleerd op deze ongewenste rotvlieg. Zodra die vastgeplakt zit op de lokkaart, worden de tractoren gestart. Want dan is het zaak om snel te handelen. Immers, deze kersenvlieg boort gaatjes in de kers, waaruit tijdens de oogst dan lekkere piepkleine witte larfjes tevoorschijn komen.

Eurovisie Songfestival

Maar goed, terug naar de titel van deze blog. Die heeft u natuurlijk nieuwsgierig gemaakt. Mooi naakt is niet lelijk. Wie het Songfestival heeft gezien, is duidelijk geworden dat vrouwelijk schoon leuk is om te zien (de heren herinneren zich ongetwijfeld nog de Poolse act), maar dat het anno 2014 pas echt af is als er dat ook nog een baard en snor opgroeit …

Racska-schapen

Nee, alle gekheid op een stokje … De titel ‘mooi naakt is niet lelijk’ slaat op de Racska-schapen. Door het warme weer moesten deze namelijk van hun vacht worden ontdaan. Zes schaapjes lopen nu weer poedelnaakt in de luzernewei te dartelen. Voor €7 was dit klusje geklaard. En zeg nou zelf: ‘mooi naakt is niet lelijk’. Daarom zien we liever de Poolse Songfestival-deelneemsters als schaapjes in de wei dan de Oostenrijkse snor. En zonder die baard en snor had Nederland het Songfestival gewoon gewonnen, toch?

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin