Foto: Joep van der Pal AlgemeenNieuws

Monsanto verdient meer door soja

Monsanto profiteert van een sterk gegroeid soja-areaal in de VS en de introductie van nieuwe sojavariëteiten.

De onderneming realiseerde het afgelopen kwartaal met sojazaad een omzet van $ 896 miljoen (€ 786 miljoen), bijna 30% meer dan een jaar eerder. De onderneming handhaaft haar omzet- en winstverwachting voor het hele jaar.

Volgens Monsanto hebben Amerikaanse boeren op ruim 8 miljoen hectare Roundup Ready 2 Xtend-soja ingezaaid. Het gaat om een product dat zowel herbicide met de werkzame stof dicamba als glyfosaat kan weerstaan. Ook in Brazilië is het soja-areaal gegroeid. De afzet van maiszaad stokte, terwijl de verkopen van gewasbeschermingsmiddelen licht zijn toegenomen.

Overname door Bayer nog op schema

Monsanto-topman Hugh Grant zegt dat de overname van het bedrijf door Bayer nog op schema ligt. Over de hele wereld bekijken mededingingsautoriteiten het samengaan van de twee agrochemische reuzen. Zuid-Afrika drong er al op aan dat Bayer haar LibertyLink-eigenschap voor herbicideresistentie afstootte. Een aantal boeren in de staten Arkansas, Missouri, Mississippi en Tennessee hebben Monsanto aangeklaagd omdat dicamba van naburige velden hun gewassen zouden hebben aangetast.

Monsanto zegt boeren te informeren over de veilige toepassing en niet verantwoordelijk te zijn wanneer boeren zich hier niet aan houden.

Beheer
WP Admin