Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Monsanto-aandeelhouders akkoord met overname

De aandeelhouders van Monsanto zijn akkoord met de overname van het bedrijf door Bayer. Daarmee is het pad gebaand voor één van de meest geruchtmakende fusies in de landbouw ooit. Alleen een “nee” van de mededingingsautoriteiten in de VS of EU kan voorkomen dat Bayer met afstand het machtigste bedrijf in de agrochemie wordt.

Slechts 1% van de aandeelhouders stemde tegen. Monsanto is wereldwijd de grootste zaadveredelaar en producent van de bekende herbicide Roundup. Bayer is een grote farmaceut en daarnaast een grote speler op de markt van zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Door de fusie ontstaat een speler die concurrenten als Syngenta en BASF ver achter zich laat qua omzet en onderzoeksbudget. Een speler ook die zowel groot is in Amerika als Europa.

Ongekende marktmacht

Boeren en boerenorganisaties vrezen de deal dan weer omdat de nieuwe partij een ongekende marktmacht kan krijgen. Ze vrezen hogere prijzen en een minder groot assortiment. De milieubeweging is mordicus tegen uit angst dat Monsanto’s transgene gewassen straks nog meer wijdverspreid worden verkocht. In de EU heeft Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) aangekondigd de overname zeer kritisch en grondig te bekijken.

Duitse en Amerikaanse bedrijfscultuur

Topman Werner Baumann van Bayer: “Samen zijn Bayer en Monsanto in staat de nieuwe, innovatieve oplossingen die onze klanten nodig hebben, aan te bieden.” De overname wordt in financiële kringen gezien als een behoorlijk ingewikkeld proces. Niet in de laatste plaats omdat bij eerdere fusies wel is gebleken dat de Duitse en Amerikaanse zakelijke culturen behoorlijk uiteen lopen. De overname van Chrysler door Daimler pakte rampzalig uit.

Bonus voor Monsanto

Net voor de aandeelhoudersstemming wees een rechter een poging de overname te blokkeren, af. Eén van de aandeelhouders beargumenteerde bij de rechtbank in St. Louis dat Monsanto wanbeleid voert door akkoord te gaan. De prijs per aandeel, $128, zou te laag zijn. Ook zou de directie van Monsanto een absurde bonus opstrijken als de overname door gaat. Hierdoor zouden ze niet meer in staat zijn vanuit het belang van het bedrijf te denken.

Beheer
WP Admin