Van 22.000 bedrijven wordt bekendgemaakt hoeveel fosfaatrechten ze in 2018 bij invoering van het stelsel kregen. - Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Ministerie maakt fosfaatrechten en bedrijfsgegevens openbaar

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat half juni openbaar maken hoeveel fosfaatrechten toegekend zijn aan veehouders bij de invoering van het stelsel in 2018. Het gaat om in totaal 22.000 bedrijven.

Dat schrijft minister Henk Staghouwer in een brief aan de Tweede Kamer. De openbaarmaking is verplicht omdat het een ‘toekenning om niet’ was, en daarmee officieel onder de regels voor staatssteun valt. Het had al veel eerder moeten gebeuren, aldus Staghouwer, maar omdat het lang geduurd heeft voor alle beschikkingen definitief waren, kon het niet eerder.

Openbaarmaking in euro’s

De regels schrijven voor dat een dergelijke openbaarmaking gebeurt in euro’s en niet in kilo’s fosfaat. Om de gegevens toegankelijk te maken, is een kilo fictief op waarde van € 1 gesteld, zodat de cijfers straks te lezen zijn alsof het om kilo’s fosfaat gaat.

Per bedrijf worden deze gegevens bekendgemaakt, vermeldt de brief:

  • de hoeveelheid ontvangen staatssteun in de vorm van het initieel toegekende fosfaatrecht;

  • de naam van het bedrijf en het Kamer van Koophandel-nummer;

  • de provincie waarin het bedrijf gevestigd is;

  • de economische sector waartoe het bedrijf behoort, in casu landbouw, en het soort onderneming, in casu midden- en kleinbedrijf of groot bedrijf.

De 22.000 bedrijven waar het om gaat, krijgen twee weken van te voren een brief.

Reacties

  1. Hoezo staatssteun, bij het uitgeven van de meeste kilo’s fosfaat is hiervoor tot en met 2015 gewoon betaald in de vorm van het aankopen van melkquotum?? Wordt de afname van dit melkquotum dan ook gepubliceerd? Nu gaat het straks lijken of elke veehouder de kilo’s fosfaat zomaar, voor niet, ontvangen heeft!

  2. Staghouwer kun je toch niet meer serieus nemen ,de landbouw sector moet die kerel boycotten .
    Wat een krankzinnige ideeen heeft die man.

Beheer
WP Admin