Kadavers in containers worden opgehaald door de Rendac. - Foto: Matthijs Verhagen AlgemeenNieuws

Minister wil meer zicht op diersterfte bij hitte

Demissionair landbouwminister Carola Schouten wil dat beter in beeld komt welke effecten hitte heeft op sterfte van landbouwhuisdieren.

In een brief aan de Tweede Kamer roept ze veehouders op alle buitengewone sterfte te melden, ook als het komt door verstikking of uitval van systemen. “Niet om meteen bestraft te worden, maar om inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaak en inzicht te krijgen in hoe vaak het voorkomt”, aldus Schouten.

In gesprek met Rendac

Ondertussen is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in gesprek met destructiebedrijf Rendac om meer gegevens te krijgen over de aangeboden dode dieren. Daarmee kunnen ook bedrijven met een opvallend hoge uitval in beeld komen.

Deze zomer wordt er extra gelet op extreme hitte en overlast voor dieren die in de weide lopen. Op basis van wetenschappelijke inzichten wordt bekeken of ingrijpen nodig is, als er meldingen komen.

Reacties

  1. ” niet om meteen te straffen, maar om inzicht te krijgen ” de inzicht zal zijn dat het te hoog is en dat er dan passende staf zal volgen als het te hoog is.
    Ik kan maar één ding zeggen, niet aan mee werken. De boer moet weer in diskrediet gebracht worden.

  2. Nee, want een dier wat niet geconsumeerd kan worden vindt de minister waarschijnlijk zonde omdat die het mileu anders voor niets heeft belast. Maar een bejaarde kost de staat alleen maar geld. Daarom mogen bewoners in veel verzorging instellingen ook geen airco plaatsen op hun kamer. Dat is namelijk slecht voor het milieu en de jongere bevolking mag dan weer minder in de dagelijkse partymode. (De heilige koe en de vakantievluchten naar de zon).

  3. Wat een ongelooflijk kul artikel dit en kul gedachten vanuit de minister weer.Op basis van wetenschappelijke inzichten kijken of ingrijpen nodig is. Gaat de minister dit ook bij bejaarden huizen doen. Als er bij warme weersomstandigheden de sterfte cijfers oplopen op basis van wetenschappelijke inzichten ingrijpen.

Beheer
WP Admin