AkkerbouwNieuws

Minder uitbreidingsplannen bij akkerbouwers

Roggel – Akkerbouwers hebben minder uitbreidingsplannen, zo blijkt uit de Akkerbouwscanner 2014 van marketingbedrijf AgriDirect.

Van de akkerbouwers vanaf 10 hectare heeft 16,4 procent plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden (19,4 procent in 2013). Bij de vollegrondsgroentetelers vanaf 5 hectare is dat 18,3 procent (24,2 procent in 2013).

Er is echter ook een daling te signaleren van het percentage ‘stoppers’.

De AkkerbouwScanner is een jaarlijkse telefonische inventarisatie van AgriDirect onder Nederlandse akkerbouwbedrijven en vollegrondsgroentetelers onder ruim 4.300 agrariërs.

De daling van het percentage uitbreiders die in 2013 werd ingezet, zet zich dit jaar door. Het goede nieuws is volgens AgriDirect dat het percentage ‘stoppers’ in de akkerbouw eveneens is afgenomen. Dit jaar heeft 3,4 procent van de akkerbouwers en 2,8 procent van de vollegrondsgroentetelers plannen om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen; in 2013 lag dit respectievelijk op 4,4 en 3,5 procent.

Waar het percentage opvolgers in het afgelopen jaar vrijwel stabiliseerde, signaleert het marketingbedrijf nu een lichte daling. Dit jaar geeft 37,6 procent van zowel de akkerbouwers als de vollegrondsgroentetelers met een bedrijfshoofd van vijftig jaar of ouder aan dat er een opvolger klaar staat om het stokje over te nemen.

Beheer
WP Admin