Minder slempgevoelig zaaibed met nieuw werktuig MechanisatieNieuws

Minder slempgevoelig zaaibed met nieuw werktuig

Mechanisatiebedrijf B. Naaktgeboren in Tollebeek en Vegniek in Luttelgeest (beide Flevoland) ontwikkelden samen een grondbewerkingswerktuig dat een grof, minder slempgevoelig zaaibed neerlegt op lichtere gronden.

Dat gebeurde op verzoek van enkele akkerbouwers die te vaak tegen de problemen van een verslempte toplaag aanliepen. De werking is afgelopen jaar uitgebreid getest met een prototype en dat liep uitstekend.

De Vegniek CombiMaster 301 legt een grof zaaibed neer op lichte gronden, zoals in de Noordoostpolder. Dat zaaibed is minder slempgevoelig. - Foto: Mechanisatiebedrijf B. Naaktgeboren

De Vegniek CombiMaster 301 legt een grof zaaibed neer op lichte gronden, zoals in de Noordoostpolder. Dat zaaibed is minder slempgevoelig. – Foto: Mechanisatiebedrijf B. Naaktgeboren

Je kunt de CombiMaster 301 gebruiken als alternatief voor een combinatie van een voorzetwoeler met een rotorkopeg. Hij heeft op de voorste rij vier tanden van een Kverneland CLI voor een diepe grondbewerking op 30 tot 35 centimeter. Daarna volgen 9 Evers-tanden op 2 rijen voor een ondiepe bewerking, instelbaar tussen 0 en 25 centimeter. Een kooirol in V-vorm is makkelijk in te stellen voor de juiste diepgang en zorgt ervoor dat de machine stabiel loopt.

Lichtere trekker

De chauffeur kan de zaaimachine heffen om het zwaartepunt dichter bij de trekker te brengen. Dat sluit aan bij de behoefte om ook een lichtere (viercilinder) trekker te kunnen gebruiken. Behalve de afgebeelde hef is er ook een hefvariant voor een pneumatische zaaimachine. De werkbreedte van de Vegniek CombiMaster 301 is 3 meter. De productie is in gang, het werktuig is komend voorjaar leverbaar. Richtprijs is € 13.900.

Beheer
WP Admin