VarkensNieuws

Minder antibiotica met Gezond Groeien

Veghel – Varkensbedrijven uit het project Gezond Groeien hebben gemiddeld het antibioticumgebruik 50 procent verminderd.

Dit bleek tijdens het afsluitende symposium over het praktijkproject ’Gezond Groeien’ van dierenartsencombinatie Aadal, voerleverancier Fransen Gerrits, farmaceutisch bedrijf MSD en zes bedrijven van vier varkenshouders.

Het beste bedrijf dat deelnam aan het project kende een reductie van 96 procent, maar er was ook een bedrijf waar 9 procent meer antibioticum nodig bleek vanwege problemen met APP. Gemiddeld werd een reductie van 50 procent gerealiseerd.

Gedurende het gehele traject zijn er twee zeugenbedrijven, twee combinatiebedrijven en twee vleesvarkensbedrijven gevolgd. Er werd gestart met een nulmeting, waarbij voor ieder bedrijf werd gekeken naar de dierdagdosering, groei, voederconversie, uitvalcijfers en biosecurity. De reductie van 50 procent in antibioticagebruik binnen het project is goed.

Gemiddeld is in de Nederlandse varkenshouderij over 2010 en 2011 een reductie van 40 procent gerealiseerd in het antibioticumgebruik. De meeste antibiotica werd gebruikt voor infecties met streptokokken, APP, PRRS, griep en Circo.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Beheer
WP Admin