Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

Mijn verandering: ‘Toen kwam het fosfaatverhaal’

Er staat een nieuwe stal, hij kan jaren vooruit. Veranderingen? ‘Ik schop niet, ik ga er in mee.’

De Heihoeve, het bedrijf van Louis de Groot, werd in 1970 door drie neven opgericht. In 1999 stapten twee neven eruit. “Het was een financiële aderlating om ze uit de bv te kopen”, zegt De Groot.

Dit artikel maakt deel uit van het kerstthema van Boerderij.

2 miljoen kilo melk

Tot 2006 bleef het door de uitkoop prioriteit om de winst binnen het bedrijf te houden. Het bedrijf groeide door tot 2 miljoen kilo melk met 320 koeien. Toen het melkquotum ingesteld werd, kochten ze 10 tot 12% quotum aan. “Door de productiestijging per koe gingen we terug van 320 naar 220 koeien. Een aardige krimp.” Louis koos vervolgens voor een behoudende strategie en kocht geen quotum meer bij.
Artikel gaat verder onder de foto.

Louis de Groot (48) heeft in Giessenburg (Z.-H.) een bedrijf met 300 melkkoeien, 175 stuks jongvee, 150 hectare grasland en 10 hectare mais. 85 hectare is erfpacht. - Foto: Jan Willem Schouten

Louis de Groot (48) heeft in Giessenburg (Z.-H.) een bedrijf met 300 melkkoeien, 175 stuks jongvee, 150 hectare grasland en 10 hectare mais. 85 hectare is erfpacht. – Foto: Jan Willem Schouten

Kans om boerderij te kopen

In 2006 kwam de grote verandering. Toen kreeg Louis de kans om een boerderij te kopen met 42 hectare grond. Daarvan hield hij 25 hectare aan, wat zijn totaal op 165 hectare bracht. Het was de start van zijn tienjarenplan. De ruimte-voor-ruimteregeling gaf hem nog een financiële impuls. “Het plan was om, zodra het melkquotum eraf zou zijn, te groeien naar 320 koeien met 3 miljoen kilo melk.”

‘Beleid zie je niet aankomen’

Geluk

Voor die groei had Louis bouwplannen voor een nieuwe melkstal en nieuwe ligboxen. Met 300 koeien in de oude stal lagen de vergunningen voor de meetlat al klaar. “Er is veel regelgeving maar je hebt de keuze: ga je erin mee of schop je ertegenaan? Ik ga erin mee. In het quotumtijdperk heb ik niks gedaan en toen het quotum eraf ging, had ik net het extra land met de boerderij. Er is goed over nagedacht, maar het is ook een dosis geluk geweest. Beleid zie je niet aankomen.”

Veel overleg

Toen bleek dat per 2012 een roostervloer niet meer toegestaan zou zijn, besloot Louis zijn plannen te veranderen. “Als ik de bouwopdracht vóór 1 januari zou geven, zou ik voldoen aan de oude regels.”

Louis deed veel zelf met de bouw. “Het duurde 3 jaar van de eerste paal tot het laatste boutje; dat was een zware tijd. De bouwtekening hing aan de muur. Ik vroeg iedereen die langskwam om een reactie. Zo kwam ik op ideeën voor aanpassingen voor onder meer de voerrobot en een nieuw type melkstal, een 33-stands binnencarrousel. Door veel te overleggen, konden we die veranderingen goed doorvoeren.”

Fosfaatreductieplan

De nieuwe stal was in februari 2012 klaar, de ligboxen en voerrobot volgden een jaar later. De oude koestal werd omgebouwd tot strostal voor jongvee en droge koeien. Eind 2015 was alles klaar, Louis liep zowaar voor op zijn tienjarenplan. “Maar toen kwam het fosfaatverhaal.”

In 2015 kwam zijn jongvee al aan de melk. Op de peildatum leverde hij 2,8 miljoen kilo met 266 koeien, met daarnaast heel veel jongvee. Voor het eerst had hij er 12 hectare mais bij. Dat pakte goed uit. “In 2017 was ik precies grondgebonden, maar ik moet 4% van de veestapel inleveren.”

In 2017 en 2018 mag hij 290 koeien melken en kan hij 2,9 miljoen kilo melk leveren. “Het fosfaatverhaal raakt mij maar een klein beetje, ik was net op tijd begonnen met de overschakeling van jongvee naar grootvee.”

‘Achter iedere beslissing zit een rekensom’

Klaar voor de komende 10 jaar

Stress heeft hij niet. Louis omschrijft zijn strategie als eerst nadenken en daarna verder puzzelen. “Ik ben elke dag aan het rekenen. Achter iedere beslissing die ik neem, zit een rekensom.”

Louis en zijn vrouw zijn klaar voor de komende 10 jaar. “Ik ben precies op tijd geweest. Van 1970 tot 2015 was de oude periode van mijn bedrijf, met de nieuwe gebouwen zitten we in een nieuwe fase. We hebben een stap voorwaarts gemaakt.” Een kwestie van de juiste timing, meent hij. “Ik ga met de flow mee.”

Klik op onderstaande afbeelding om naar de kerstpagina van Boerderij te gaan. Het complete kerstthema is ook te lezen in het digitale magazine.

Beheer
WP Admin