AkkerbouwAchtergrond

‘Mexico brengt maisproductie in gevaar met transgeen-test’

In Mexico groeit het verzet tegen de goedkeuring van een omstreden testproject met genetisch gewijzigde mais. Het gaat om een klein, maar symbolisch erg belangrijk project in het land dat zich als de bakermat van mais beschouwt.

door Joren Gettemans

Mexico is niet aan zijn proefstuk toe wat genetisch gewijzigde organismen betreft. Er zijn al 67 vergunningen toegekend voor experimenten met onder meer katoen. Maar mais ligt erg gevoelig in Mexico, omdat het gewas een symbolisch functie vervult. Mexico is de bakermat van duizenden variëteiten die over de hele wereld geteeld worden.

Bovendien gaat het in dit geval niet over een experimenteel project, maar over een proefproject, waarbij geen speciale maatregelen vereist zijn om de verspreiding van het gewas tegen te gaan. Biotechbedrijf Monsanto kreeg toestemming om een genetisch gewijzigde maisvariant te testen die resistent is tegen het verdelingsmiddel glyfosaat.

Milieuverenigingen kanten zich tegen het project, omdat ze vrezen dat inheemse maissoorten gecontamineerd kunnen worden door de nieuwe variant. De verenigingen zijn ook niet te spreken over de pogingen van Monsanto om transgene mais voor te stellen als garantie voor voedselveiligheid.

”Er zijn alternatieve technologieën om het tekort aan mais en de dreiging van de klimaatverandering voor de oogsten tegen te gaan”, zegt de Mexicaanse Unie van Maatschappelijke Geëngageerde Wetenschappers in een persbericht. ”Genetisch veranderde gewassen zijn niet meer resistent tegen droogtes of plagen, en ze bedreigen onze voedselsoevereiniteit”.

Beheer
WP Admin