AkkerbouwAchtergrond

Meting onderwatergewicht proefveldaardappelen

Rilland – Een medewerker van het veredelingsbedrijf Meijer in Rilland controleert het onderwatergewicht van aardappels die van de proefvelden zijn geoogst.

Rilland – Een medewerker van het veredelingsbedrijf Meijer in Rilland controleert het onderwatergewicht van aardappels die van de proefvelden zijn geoogst. De bepaling van het onderwatergewicht is één van de vele metingen en waarnemingen die het veredelingsbedrijf uitvoert, om nieuwe rassen te vergelijken met bestaande bekende rassen. Doel is uiteindelijk te komen tot nieuwe aardappelrassen, die voldoen aan de wensen van de consument of de industrie. Veredelaar Guus Heselmans van het bedrijf zegt dat de aardappel een lange periode van tests en waarnemingen moet doorstaan, voordat ze uiteindelijk beschikt verklaard wordt voor de markt. Meijer ontwikkelt rassen voor zowel de tafelmarkt, als voor de frites- en chipsindustrie.

Foto Anton Dingemanse

Amsterdam – Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren is in de PC Hooftstraat in Amsterdam begonnen met een straatactie tegen het dragen van bont. Doelwit zijn winkels waar bont wordt verkocht. Op straat voor de winkel wordt een tekst schoongespoten: ”Alleen beesten dragen bont.”
De aftrap van de campagne had in de nacht van woensdag op donderdag plaats. Actrice Sanne Vogel, presentator Maxim Hartman, DJ Wannabeastar en actrice Hadwych Minis gingen gewapend met een hogedrukspuit de straat op.
Bont voor Dieren kondigt aan ook bij andere bontwinkels in het land dergelijke teksten op straat aan te brengen.
De Bont voor Dieren zet zich nadrukkelijk af tegen de nertsenhouderij.

Foto Bont voor Dieren

Hombour (België) – Roy Eussen roert stroop, terwijl bezoekende scholieren handen warmen aan de damp. Eussen verwerkt hoogstamfruit van de familieboerderij in Noorbeek in Limburg. Hij verwacht vroeger te stoppen met stoken dan normaal.  ”Door de warmte van de laatste weken is het fruit te snel gerijpt om lang te bewaren.”
Van een ketel voor 650 kilo fruit stookt hij 65 kilo stroop in één werkdag. Dit jaar stookt hij nog een week en dan heeft hij vijf weken gestookt. Het is behalve een familietraditie vooral een hobby en activiteit voor de boerderij met vakantiewoningen van zijn schoonfamilie in Noorbeek. De gasten rijdt hij in een huifkar door het Limburgs landschap naar Hombour in België.
Plannen om uit te breiden heeft hij niet. ”Er is wel eens iemand geweest die een vast aantal potjes wilde afnemen, maar ik verkoop liever één potje aan honderd mensen die ons bezoeken, dan honderd potjes aan één klant.”

Foto Twan Wiermans

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin