De WHO noemt het risico voor de humane gezondheid op dit moment laag. – Foto: Canva/bewerkt PluimveeNieuws

Met H5N2 besmet persoon overleden in Mexico

In Mexico is een persoon overleden die besmet was met vogelgriep van het type H5N2. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voor zover bekend is het voor het eerst dat een mens met deze vogelgriepvariant besmet is geraakt.

De 59-jarige had al diverse onderliggende medische problemen en kreeg in april koorts, kortademigheid, diarree en misselijkheid. Een week later overleed deze persoon in het ziekenhuis. Hoe diegene het virus opliep, is niet bekend. De WHO laat weten dat de persoon geen contact heeft gehad met pluimvee of andere dieren.

Uit onderzoek blijkt ook dat niemand anders in zijn omgeving het virus bij zich droeg. Wel zijn er dit jaar uitbraken geweest met zowel laag- als hoogpathogene vogelgriep van het type H5N2 in Mexico. Een link tussen deze uitbraken en de overleden persoon is tot nu toe niet gevonden.

De WHO noemt het risico voor de humane gezondheid op dit moment laag. Sporadisch zijn er uitbraken bij mensen te verwachten als vogelgriep circuleert bij gevogelte. Bij eerdere besmettingen van personen met H5-vogelgriepvirussen waren deze echter niet gemuteerd naar een variant die gemakkelijker van mens tot mens zou kunnen verspreiden. Omdat er in de omgeving van deze persoon geen andere besmettingen gevonden zijn, verwacht de WHO geen verhoogd risico op andere besmettingen.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin