Partner
Melkveehouder Bram van Gijssel in Oosterwolde (Fr) is enthousiast over PMR+. “Toen we afgelopen winter begonnen met het voeren van PMR+, scheelde dat 400 gram eiwitmengsel per koe per dag." - Foto: De Heus RundveePartner

‘Met PMR+ besparen op eiwitaankoop en toch meer melk’

PMR+ is een natuurlijke toevoeging aan het rantsoen die de microbiële eiwitefficiëntie in de pens verbetert. Maar wat merkt de veehouder ervan? Vier melkveehouders vertellen over hun ervaring met PMR+.

‘Toen PMR+ niet in het rantsoen zat, zagen we pas dat het echt werkte’

Eduard en Korrie Gielink melken ongeveer 200 koeien in Kibæk, Denemarken. Begin maart van dit jaar startten ze met het voeren van PMR+ via de rucom. “Peter, onze rundveespecialist, had hier in het rantsoen rekening mee gehouden door minder eiwit in te rekenen. Dat scheelde in de kosten, maar we merkten verder niets. Echter, toen de PMR+ per ongeluk een levering niet bij de rucom mee besteld was, zagen we de melkproductie zakken. De koeien hadden het extra eiwit weer nodig om de melkproductie op peil te houden. Dat was voor ons het bewijs dat PMR+ echt werkt. Het zorgt ervoor dat de koeien minder eiwit nodig hebben voor dezelfde melkproductie.”

‘Besparen op eiwitaankoop, wel meer melk’

Vijftien jaar geleden emigreerde familie Stavenga vanuit het Groningse Winsum naar het noorden van Duitsland. De broers Marinus en Alfred (met Alfreds vrouw Reinate en hun kinderen) vertrokken samen met hun ouders naar het Duitse Hagermarsch, waar meer mogelijkheden lagen om het bedrijf te ontwikkelen. Daar melken ze momenteel zo’n 450 koeien met een dagproductie van ruim 34 liter per koe.

In april 2021 zijn ze op advies van Harold, hun rundveespecialist, begonnen met het voeren van PMR+. “In eerste instantie voegden we het on top aan het rantsoen toe. Daarvan zagen we een stijging in melkproductie van ongeveer een liter per koe per dag. Daarna hebben we PMR+ in het rantsoen ingerekend om voereiwit te gaan besparen. Terwijl het eiwitniveau in het rantsoen met 12 g/kg ds werd teruggeschroefd, bleef de verhoogde melkproductie in stand.” Deze eiwitbesparing komt overeen met ongeveer 300 gram soja per koe per dag.

Familie Stavenga is erg tevreden over PMR+, omdat het product zich gemakkelijk terugverdient. “We besparen op eiwitaankoop en hebben er ook nog meer melk van.”

‘PMR+ leverde ons meer op dan verwacht’

Ook Bram van Gijssel is enthousiast over PMR+. Hij melkt ongeveer 65 koeien in het Friese Oosterwolde, met een gemiddelde productie van ruim 10.000 kg melk. “Toen we afgelopen winter begonnen met het voeren van PMR+, scheelde dat 400 gram eiwitmengsel per koe per dag. De melkproductie en het eiwitgehalte bleven gelijk. Door een betere benutting in de pens, hoeven we minder eiwit te voeren.”

Door de besparing op soja/raap, verhoogde het voersaldo met € 0,16 per koe per dag. Zo levert PMR+ vier keer meer op dan het kost.

‘Geld besparen altijd welkom, zeker nu’

Sam de Jong uit Scherpenisse startte afgelopen maart met het voeren van PMR+. Tegelijkertijd verlaagde hij het eiwitmengsel in het basisrantsoen met 0,5 kg per koe per dag. Met 100 koeien scheelt hem dat ongeveer € 20 per dag. De kosten zijn € 4 per dag. Dus er blijft iedere dag € 16 meer over onder de streep. “Geld besparen is natuurlijk altijd welkom, maar in deze tijd van hoge voerkosten is het extra welkom. De melkproductie bleef gelijk en de gehaltes werden zeker niet lager. Ik ben erg tevreden en ga er zeker mee door.”

Wil je meer weten over PMR+? Klik hier!

Beheer
WP Admin