MechanisatieNieuws

Met dubbellucht over de weg

Hannover (D.) – Met dubbellucht gewoon over de weg? Dat kan met een vinding van Peecon, waarmee je de buitenste wielen snel boven de trekker tilt en ‘op de rug’ meeneemt naar de bestemming. De Gull Wing is goed voor zilver op de Agritechnica.

Dubbellucht is erg handig in het veld, maar vanwege breedtebeperkingen kun je er niet mee over de weg. Aan- en afkoppelen is het gevolg, wat tijd en dus geld kost. Peecons hydraulische vouwsysteem brengt daar verandering in. Een frame (passend voor het trekkermerk en eventueel type) monteer je achter op de trekker. Daar zitten twee scharnierende armen aan met een draagring aan het eind. Aan die draagring is het dubbelluchtwiel zodanig bevestigd dat het geheel vrij kan draaien ten opzichte van de ring. Trekker-achterwiel en dubbellucht zijn voorzien van een snelkoppeling die in elkaar grijpt; de dubbellucht wordt al rijdend voortbewogen door het permanente achterwiel.

De chauffeur kan dit alles gewoon vanuit de cabine doen. Is het werk in het veld gedaan, dan ontkoppelt hij de dubbelluchtwielen, en beide klappen hydraulisch naar boven en achter de trekker. Buiten het seizoen is de hele Gull Wing-constructie (‘meeuwenvleugel’) eenvoudig te verwijderen. Maar ook als hij is gemonteerd, kun je gewoon werktuigen blijven aankoppelen.

De prijs maakt Peecon pas op de Agritechnica bekend.

Peecon, hal 25, stand D05