Foto: Misset VarkensNieuws

Met AVP besmet wild zwijn in Mecklenburg-Voor-Pommeren

In het zuiden van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren is woensdag 24 november een wild zwijn aangetroffen dat besmet was met Afrikaanse varkenspest (AVP).

De besmetting kwam aan het licht tijdens een drijfjacht op wilde zwijnen in de omgeving van Marnitz. Het gaat om een zwijn van circa 20 kilo. Uit voorzorg zijn er ook van de overige geschoten zwijnen monsters genomen, de uitslagen van deze dieren volgt nog.

Zwijnen komen waarschijnlijk uit Brandenburg

De vindplaats in het district Ludwigslust-Parchim ligt 4 kilometer over de grens met de deelstaat Brandenburg waar al meer met AVP besmette wilde zwijnen zijn aangetroffen. Landbouwminister Till Backhaus van Mecklenburg-Voor-Pommeren spreekt van een moeilijke dag. De deelstaat probeert al langere tijd met hekken de oversteek van wilde zwijnen vanuit Brandenburg tegen te gaan. Volgens Backhaus is het nu de grote vraag of het om een enkel geval gaat of dat er een grote groep besmette zwijnen in het gebied rondlopen. In het betreffende gebied worden nu beperkingsgebieden ingesteld die tot in de buurstaat Brandenburg lopen.

In Mecklenburg-Voor-Pommeren werd 15 november een bedrijf van 1.500 varkens geruimd nadat het AVP-virus werd geconstateerd. De oorzaak van de besmetting is nog steeds onbekend, Backhaus gaat er van uit dat het virus via mensen het bedrijf is binnengekomen.

Beheer
WP Admin