De enkelassige meststrooier heeft een bakbreedte die beperkt is tot 180 centimeter, omdat de banden naast de bak zijn gemonteerd in plaats van eronder. Van de achterkant is de V-vorm van de schijven goed zichtbaar. - Foto's: Bergmann MechanisatieNieuws

Meststrooier Bergmann strooit tot 36 meter breed

Duitse machinefabrikant Bergmann introduceert het V-spread-strooiwerk nu ook op de enkelasser diepbed-universeelstrooier, de TSW 2140 E. Deze strooier kenmerkt zich met hoge banden naast de bak.

Bergmann kan het gepatenteerde breed strooiwerk genaamd ‘V-Spread’ nu ook leveren op de TSW 2140 E-enkelasser diepbed-universeelstrooier. Daarmee kan de strooier tot maximaal 36 meter breed strooien. De maximale werkbreedte is wel afhankelijk van omstandigheden, zoals het soort product en de windkracht. Tot dusver was het ‘V-Spread‘-principe, waarbij de strooischijven in een V-vorm zijn gemonteerd, alleen verkrijgbaar in combinatie met cardanaandrijving op de tandemasser uit de TSW 5210- en TSW 6240-serie, en de drie-asser TSW 7340 S. Cardanaandrijving op de freeswerkaandrijving is volgens Bergmann onderhoudsarm en stiller ten opzichte van kettingaandrijving.

Lees verder onder de film.

Bakbreedte heeft invloed op strooi-aggregaat

De enkelassige meststrooier heeft een bakbreedte die beperkt is tot 180 centimeter, omdat de banden naast de bak zijn gemonteerd in plaats van eronder. Standaard is de TSW 2140 E uitgerust met strooischijven met een diameter van 900 millimeter, terwijl V-Spread bestaat uit twee strooischijven van 1.000 millimeter. Bijzonder aan de V-Spread is dat de strooischijven in een V-vormige staan, in plaats van horizontaal. Per strooischijf monteert Bergmann vier schoepen.

Het V-spread principe was alleen leverbaar op de tandem- en drie-assers die een bakbreedte hebben van 2.050 millimeter, en waarbij de strooischijven dan 1.100 millimeter breed zijn.

Lees verder onder de foto.

Afhankelijk van de omstandigheden claimt Bergmann tot maximaal 36 meter breed te kunnen strooien.
Afhankelijk van de omstandigheden claimt Bergmann tot maximaal 36 meter breed te kunnen strooien.

Minder passages

Bergmann claimt, dat door de grotere werkbreedte die mogelijk is door het V-spread-principe, er minder passages nodig zijn per oppervlak en daardoor minder bodemverdichtingen optreedt. Ook noemt Bergmann een hogere doorvoer als voordeel, en dat rijpaden op meer dan 24 meter, zoals die gebruikt worden voor gewasbescherming of bemesting, ook gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld stalmest strooien.

Vanaf seizoen 2022 leverbaar

Exacte prijzen voor de enkelasser TSW 2140 E met V-Spread zijn nog niet bekend. Een standaard uitgevoerde enkelassige strooier kost bruto € 50.000. Ter indicatie: de meerprijs voor V-spread op de twee en drie-asser is bruto € 4.500. Houd er rekening mee dat V-Spread alleen mogelijk is met de optionele cardanaandrijving op de freeswalsen met een meerprijs van € 2.900.


Nieuwsbrief bodemgezondheid

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen bodemgezondheid.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin