Boerderij in de verkoop. De prijzen gingen in 2020 omhoog door stijgende grondprijzen. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Melkveebedrijf met grond en vergunning verkoopt beter

Melkveebedrijven met een gunstige vergunning rondom stikstof en goede grond verkopen beter. In 2020 zijn er meer bestaande locaties verkocht dan het jaar ervoor, ziet makelaarsvereniging NVM, maar kopers zijn wel kritisch. Ook de verkoopprijs steeg, deels veroorzaakt door hogere grondprijzen, schrijven de makelaars in het Agrarisch Jaarbeeld van 2020.

In andere sectoren werden juist minder bestaande land- en tuinbouwbedrijven verkocht. Zo waren er minder transacties van varkenshouderijen, mede vanwege de saneringsregeling varkenshouderij. Deze stoplocaties worden niet verhandeld door makelaars en staan dus niet op de radar bij NVM. Vollegrondstuinders hadden in 2020 veelal geen reden om hun bedrijf te koop te zetten, aldus NVM. Bedrijven die niet aan horeca leveren, draaiden financieel goed dus is het aantrekkelijk om het bedrijf te behouden. Het aantal glastuinbouwbedrijven dat van de hand ging is wel gestegen.

Plattelandswoningen fors duurder

De trek van randstedelingen naar het Noorden, Oosten en Zuiden van het land houdt aan, ziet NVM. In 2020 kocht 18% van de randstedelijke verhuizers een landelijke woning. In 2019 was dat 16%, NVM verwacht dat deze trend de komende jaren door blijft zetten. Plattelandswoningen werden tegelijk ook fors duurder, met een gemiddelde prijs van € 613.000 werden zulke huizen 13% duurder dan het jaar ervoor. Dat komt mede door het kleine aanbod, dat halveerde namelijk in 2020 ten opzichte van 2019.

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!