RundveeOpinie

Melkstal in aanbouw

We melken onze 21 koeien tijdelijk nog met de hand, net als mijn opa deed dus. Maar het einde is in zicht, de bouw van een melkstal schiet op. Alhoewel het wel een bouw met hindernissen is.

Het bedrijf waarop we boeren is van oorsprong veel groter geweest, meer dan 3.000 hectare. Het is na een faillissement bij de bank gekomen, die het na ruim 10 jaar juridische strijd heeft mogen verkopen.
Op ons gedeelte staan de gebouwen van destijds nog, maar die zijn in die 10 jaar behoorlijk verpauperd. Er mocht namelijk niet op gewerkt worden in die periode.
Hans heeft de meeste gebouwen opgeknapt en gedeeltelijk opnieuw gebouwd. De varkensstal wordt nu voor de helft omgebouwd voor het melkvee, met daarin dus ook een melkstal. De andere helft blijft varkensstal en is ook voor dat doel gerenoveerd.

Gestart met melk- en vleeskoeien

In mei vorig jaar zijn we begonnen met melken om ervaring op te doen hoe dat gaat in de tropen, maar vooral om te ontdekken waar je tegenaan loopt in Bolivia. We kochten toen 13 melkkoeien van de Mennonieten. Er zijn nog wat koeien bijgekomen, melktypische en handzame vleeskoeien. Op dit moment lopen er 21 koeien in het koppel.
Bij de Mennonieten zagen we een eenvoudige opstelling om de koeien vast te zetten tijdens het melken en die hebben we nagebouwd om te gebruiken tot de melkstal klaar is. We melken nu dus met de hand, zoals opa ook deed en zoals het gros van de Bolivianen het nog altijd doet.

Ruwbouw snel klaar

Het tanklokaal was niet moeilijk om te bouwen. Even meten, metselen en betegelen. Daarnaast staat het machinehok. De koeltank hebben we hier tweedehands gekocht van een kennis die een grotere nodig had.
Op dit moment gieten we de melk eerst door een zeef in een melkbus en daarna gieten we het in de koeltank. De tankauto komt ‘zo nu en dan’ langs. Niet volgens een strak schema – je ziet de RMO wel verschijnen binnen 3 dagen na de laatste melkaflevering.

Melkmachine uit Nederland

Een tijd geleden hebben we twee gebruikte melkmachines gekocht in Nederland en die zijn, door vooral mijn tweelingbroer Wijtse, uit elkaar gehaald en ingepakt verzonden naar Bolivia. Het hekwerk laten we hier allemaal maken. Met Rodeg, de plaatselijke melkmachinedealer, hebben we afgesproken dat zij een van de melkmachines gaan installeren.
We wilden beginnen om een put te maken, maar hij adviseerde ons te wachten. Hij wilde eerst de machine zien voordat hij een technische tekening van het geheel ging maken met de daarbij behorende maten. Dat wilde hij vooral omdat onze wens een 50º melkstal is en het een visgraat was in Nederland. Je verliest op deze manier erg veel tijd, maar als je je een paar centimeter vergist, heb je weer een hoop extra kosten.

Aanpassingen gaan niet snel

Begin maart 2010 kwam de melkmachine aan op de boerderij en had de dealer geen tijd. Later zat hij twee weken in Argentinië en voordat we aan de gang waren was het eind april.
Hier staat nog geen 50º melkstal en dus moest ook de dealer zich laten informeren over de maten. Hier in Bolivia gebruiken ze het systeem van een aparte spoelleiding. Ik moest hem uitleggen hoe dat werkt met een vacuümleiding als spoelleiding. Dat moest uiteindelijk ondersteund worden met foto’s uit Nederland en zo verlies je weer twee weken. Die foto’s hadden we ook nodig om de nieuwe situatie te kopiëren zoals de machine in Nederland ooit opgebouwd was.
Daarna nog heel vaak meten en doorspreken met de dealer en alsnog weer een foutje vinden of een verandering door willen voeren. In juni zijn we dan toch met de bouw begonnen.

Wordt vervolgd

Beheer
WP Admin