AkkerbouwAchtergrond

Megabedrijf van 12,8 miljoen ha

Op de grootste boerderij in Australië lopen bijna 624.000 runderen. Met de helikopter drijven medewerkers het vee bij elkaar. De grondploeg assisteert met paarden en crossmotoren.

De grootste boerderij van Australië omvat 12,8 miljoen hectare. Dat is ruim anderhalf keer zo groot als heel Nederland, België en Luxemburg samen. Van de 10 grootste bestaande boerderijen in Australië is de kleinste 3,14 miljoen hectare, ofwel ruim zo groot als België. Bekijk de hele lijst.

220.000 vleeskoeien

Op het grootste bedrijf lopen ongeveer 220.000 vleeskoeien. Dat lijkt een flink aantal, maar als ik goed tel heeft iedere vleeskoe gemiddeld 14 hectare tot haar beschikking. Voor de liefhebbers is het een mooie rekensom hoeveel stuks vee er gemiddeld per dag afgeleverd worden, of hoeveel nieuwe kalveren geboren worden. Volgens mijn informatie moeten dat er meer dan 2.000 per week zijn.

30 kalfjes per uur

Het grootste Australische veebedrijf (AAco) heeft 623.890 stuks rundvee. Ik betwijfel echter of de medewerkers van het bedrijf deze op 10 stuks nauwkeurig geteld hebben. Er worden op dit bedrijf elk uur minstens 30 kalveren geboren, gemiddeld 860 kalfjes per dag. De verzorging van het vee is hoofdzakelijk het vinden van het vee en het bij elkaar drijven ervan. Dit zoeken gebeurt meestal met helikopters van het eigen bedrijf of van gespecialiseerde loonbedrijven. Zodra een groep bij elkaar gedreven is, neemt de grondploeg met behulp van paarden en crossmotoren het drijfwerk over.

Vakantiewerk als cowboy

Een ander snel groeiend bedrijf is CPC. Het is half zo groot als AAco, maar toch iets groter dan Nederland. Dit bedrijf is, evenals AAco en andere bedrijven, interessant omdat het zelf jonge mensen opleidt en hun een jaar werk garandeert. Hiervan maken veel studenten en buitenlandse vakantiegangers gebruik.

Bank wordt boer

Ook andere groepen, zoals beleggingmaatschappijen, zijn aan het winkelen en kopen in het groot boerderijen in. De Macquarie Bank verhoogt zijn interesses in de landbouw met €650 miljoen. De bank wil meer grote boerderijen bijkopen zodat hij 300.000 (ja u leest het goed: 300.000!) vleeskoeien kan houden. Om het risico wat te verdelen wil de bank daarnaast nog zo’n 300.000 schapen gaan houden.

Beheer
WP Admin