AlgemeenNieuws

Mega-investering in Nederlandse rozenkweker

Aalsmeer – Private-equityhuis KKR investeert circa $200 miljoen in Afriflora, een Nederlandse rozenkweker met een areaal van 450 hectare in Ethiopië. Afriflora is de grootste producent van Fair Trade-gecertificeerde rozen. Of KKR meerderheidseigenaar wordt, is onduidelijk. De familie Barnhoorn blijft in elk geval het management voeren.

KKR staat voor Kohlberg, Kravis en Roberts, de achternamen van de oprichters van het bedrijf – dat in 2013 $51,4 miljard aan bezittingen claimde. Het betreft één van de meest toonaangevende investeerders in niet-beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. De onderneming werd wereldberoemd door de geruchtmakende overname van levensmiddelenbedrijf RJR Nabisco in 1988. Meer recent had het bedrijf interesse in vleesverwerker Vion.

De interesse van een partij als KKR in Afriflora en breder nog Afrika is veelzeggend, aldus Tim van der Meer van Marktlink Mergers en Acquisitions. Van der Meer adviseerde de familie Barnhoorn. “We zien een toename van interesse van investeerders in het Afrikaanse continent. Agribusiness bedrijven specifiek kunnen gebruik maken van deze interesse. Afriflora is een speciaal bedrijf.”

Afriflora is sinds de zomer van 2005 actief in Ethiopië, één van de armste landen in de Hoorn van Afrika. Het land ontpopt zich de laatste jaren als belangrijke producent van bloemen, planten en groenten. Veel rozenkwekers uit traditionele tuinbouwlanden als Nederland en Israël zijn in het land actief. De export van rozen naar de EU is tussen 2008 en 2012 meer dan verdubbeld in waarde, tot €131 miljoen.

Volgens Van der Meer hadden meer partijen interesse in Afriflora, dat in Ethiopië 8.700 mensen in dienst heeft – waarvan 80 procent vrouwen. Werknemers en hun kinderen krijgen van het bedrijf gratis gezondheidszorg en educatie. De rozen die dagelijks worden geoogst, worden per vliegtuig naar Nederland gevlogen voor distributie. De onderneming is nog niet klaar met het bouwen van kassen en verwacht uiteindelijk 15.000 mensen werk te bieden.

Voor KKR is de investering strategisch. Volgens een woordvoerder van KKR is Afrika een aantrekkelijke bestemming voor investeringen over de lange termijn. KKR startte in New York, maar opende de laatste jaren kantoren in Peking, Mumbai en Dubai.

Beheer
WP Admin