Het Provinciaal Programma Landelijk Gebied vormt de basis voor het provinciaal beleid en de uitvoering van projecten en initiatieven in het landelijk gebied. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Meeste provincies denken deadline gebiedsplannen te halen

In tegenstelling tot Gelderland denken de meeste provincies wel voor 1 juli een concept van hun gebiedsplannen voor het landelijk gebied te kunnen indienen bij het kabinet.

Dat blijkt uit een rondgang door ANP. Het voorlopig uitblijven van het Landbouwakkoord zorgt in de provincies wel voor onduidelijkheid over hoe ze hun gebiedsplannen voor gezonde natuur, schoon water en schone lucht moeten vormgeven.

Natuurminister Christianne van der Wal wil uiterlijk 1 juli van de twaalf provincies op hoofdlijnen horen hoe hun Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) er in hoofdlijnen uitziet. Het stikstofbeleid is daar onderdeel van. Gelderland, de provincie met de grootste landbouw- en stikstofopgave, liet zaterdag weten de deadline niet te halen omdat cruciale informatie van het Rijk ontbreekt, zoals het Landbouwakkoord en een regeling voor de piekbelasters.

Doelen gebiedsplannen

Andere provincies zijn van plan voor 1 juli een conceptversie in te dienen. “Deze versie zal nog niet alle doelen van het nationale maatregelenpakket bevatten en er zullen de komende jaren meerdere versies volgen”, zegt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland.

Ook de provincie Zeeland ‘gaat voorlopig nog wel uit van 1 juli’, aldus een woordvoerster. “Wij zien het gebiedsprogramma 1.0 als een belangrijke mijlpaal in de Zeeuwse aanpak stikstof, maar het is nog geen eindstation.” De provincie Utrecht laat via een woordvoerster weten dat het plan dat voor 1 juli wordt ingeleverd meer op hoofdlijnen zal zijn dan aanvankelijk was verwacht.

‘Het is nog wachten op Den Haag’

De provincie Friesland heeft een conceptversie van het Fries Programma Landelijk Gebied gemaakt, met een onderverdeling in plannen voor nu (tot 2025), straks (2026-2035) en later. “We hebben gedaan wat we nu kunnen doen. Het is nog wachten op Den Haag.”

Flevoland noemt het een uitdaging om het gebiedsprogramma voor 1 juli klaar te hebben. “De materie is nogal complex en de spelregels vanuit het Rijk zijn in beweging”, aldus een woordvoerster.

Ook Noord-Brabant gaat ervan uit dat de deadline van 1 juli wordt gehaald. Maar omdat nog veel onduidelijk is, blijft het programma nog een ‘houtskoolschets’, zegt een woordvoerder.

In Noord-Holland buigen de Provinciale Staten zich volgende maand over een conceptversie. Mogelijk kan voor 1 juli een voorlopige tekst naar Den Haag worden gestuurd, een deadline die de provincie eerder ‘zeer krap’ noemde.

Drenthe, Groningen en Overijssel laten weten uiterlijk 1 juli de eerste versie van het gebiedsprogramma in te dienen. Ook Limburg heeft de intentie dit te doen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin