Met behulp van de termijnmarkt voor zuivel kunnen veehouders prijsrisico’s afdekken. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Meeste melkveehouders gaan door op termijnmarkt MTC

De extreme situatie op de zuivelmarkt schudt termijnmarkt MTC door elkaar. De meeste veehouders gaan door.

Volgens directeur en medeoprichter Dirk Coucke van DLV blijft zo’n 70% van de deelnemers aangesloten bij het initiatief. Voor Nederland zijn dat 90 veehouders; voor Vlaanderen circa 130. Momenteel kunnen ze afdekken voor een melkprijs van 52 cent per kilo melk, voor het eerste kwartaal van 2023.

Ledenverlies in 2021 door waarborg

Sinds juli 2018 kunnen Nederlandse melkveehouders deelnemen in de Nederlands/Belgische coöperatie Milk Trading Company (MTC). Deelnemers dekken daarbij maximaal 35% van hun melkvolume af op de termijnmarkt. In een neergaande markt krijgen veehouders het verschil met de contractprijs bijbetaald; in een opgaande markt (zoals nu) moeten ze bijbetalen. Bovendien moesten leden tijdens de sterke prijsstijgingen van oktober 2021 tot april 2022 nu al voor mogelijke toekomstige compensatie een waarborg bijstorten tot 10 cent per afgedekte kilo. Coucke: “Dat deed velen pijn en leidde tot wat ledenverlies.”

Veehouders die vanaf het begin meedoen, zagen tot april dit jaar hun eerdere opgebouwde winst ongeveer verdampen. Winsten pakken en verliezen nemen zijn inherent aan handelen op de termijnmarkt. Dergelijke systemen bewijzen volgens Coucke hun waarde om in een normale melkmarkt bovengemiddelde prijzen af te dekken.

Meer zicht op melkprijzen

Coucke benadrukt dat veel veehouders bewust meedoen en weten hoe het systeem werkt. “Bovendien begrijpen ze de fysieke markt beter en hebben ze meer zicht op de te verwachten melkprijzen. We voelen veel begrip en wijsheid onder de deelnemers. En bij een volgende melkprijsdaling zal de interesse vast weer toenemen.”

Hij omschrijft de MTC als blijvend interessant voor het type ondernemers dat er minder last van heeft dat de buurman een hogere prijs ontvangt, maar zelf gelukkig wordt van een bovengemiddelde prijs in een neerwaartse markt.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Reacties

Beheer
WP Admin