De belangrijkste vernieuwing van de Lemken-cultivator Karat 10 is het aantal tanden en de meer symmetrische opstelling ervan. Een 3 meter brede Karat 10 telt nu tien tanden in plaats van elf. Deze zijn gemonteerd in opstelling 3-3-4. - Foto's: Lemken MechanisatieNieuws

Meer symmetrie in nieuwe Lemken-cultivator Karat 10

De Duitse werktuigenfabrikant Lemken introduceert de driebalkscultivator Karat 10. Ten opzichte van het voorgaande model Karat 9 heeft de nieuwe cultivator een meer symmetrische opstelling van de tanden.

Met de nieuwe driebalkscultivator Karat 10 introduceert Lemken de opvolger voor de Karat 9. De belangrijkste vernieuwing is het aantal tanden en de opstelling van de machine. Over die opstelling: in tegenstelling tot een cultivator met twee balken, heeft een driebalksvariant doorgaans niet exact evenveel tanden links als rechts van de machine. Dat kan leiden tot scheeftrekken.

De nieuwe Karat 10 heeft daarom een meer symmetrische opstelling van de tanden. Een 3 meter brede Karat 10 telt nu tien tanden in plaats van elf, Deze zijn gemonteerd in opstelling 3-3-4. Bijkomend voordeel van het kleinere aantal tanden is dat er meer ruimte is onder de machine en er dus een kleinere kans is op een opstopping. Onder het frame zit 80 centimeter ruimte.

Karat 10 werkt 3 tot 30 centimeter diep

De Karat 10 is standaard voorzien van een snelwisselsysteem voor het wisselen tussen tanden en beitels. Je kunt kiezen uit twee verschillende beitels voor een diepe bewerking (6 of 8 cm breed), een vleugelschaar, of een ganzenvoet voor een zeer ondiepe bewerking.

Lemken meldt dat de Karat 10 is te gebruiken voor 3 cm tot 30 cm diepe grondbewerkingen. Optioneel zijn randschijven en -egalisatietanden te verkrijgen die optioneel hydraulisch in- en uitklappen.

Opvouwbare variant volgt

De Karat 10 is verkrijgbaar in een gedragen en halfgedragen uitvoering, met werkbreedtes variërend van 3 tot 7 meter. Wie zoekt naar een hydraulisch opklapbare 4 of 5 meter brede cultivator is nog aangewezen op de Karat 9. Naar verwachting zijn de opvouwbare uitvoeringen volgend jaar ook leverbaar als Karat 10. Dan wordt de Karat 9 dus volledig vervangen.

Alleen de halfgedragen uitvoering is optioneel uit te rusten met een voorlopende schijveneg om groenbemesters of gewasresten te verkleinen.
Een 3 meter brede Karat 10/300 in een standaarduitvoering inclusief een open kooirol kost € 12.390.

Ben je op zoek naar een gebruikte Lemken-cultivator? Kijk op Traktorpool.nl

 
Klikbare Afbeelding Grasdag Banner
Beheer
WP Admin