PluimveeNieuws

Meer kip van een kip

Den Haag/Houten – In twaalf jaar tijd is het gewicht aan kippenvlees dat van een gemiddeld vleeskuiken wordt gehaald, met ruim 17 procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De dieren leven wat langer en worden zwaarder, omdat de markt daarom vraagt, zeggen pluimveehouders.

In 2001 werd er per vleeskuiken 1,41 kilo kippenvlees gewonnen. In 2013 was dat 1,65 kilo. Oftewel, een stijging van bijna 250 gram per kuiken. Een vleeskuiken is een kip die over het algemeen binnen 6 tot 7 weken wordt vetgemest en geslacht.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) stijgt het gewicht, omdat de dieren tegenwoordig iets langer in leven blijven. Consumenten willen geen hele kuikens meer, maar delen van de kip. “Een heel kuiken om bijvoorbeeld te grillen moet niet te zwaar zijn en wordt dus wat eerder geslacht.”

Maar in Nederland stijgt de vraag naar bijvoorbeeld filets, zo legt Gertjan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) uit. Kip die in delen verkocht wordt, mag zwaarder worden dan een ‘grillkuiken’. “En dus kweek je meer vlees”, legt hij uit. Het gevolg is dat de fokker zijn vleeskuiken iets langer laat doorgroeien en op een hogere leeftijd slacht. “De markt verandert op de lange termijn en vraagt om andere producten, aldus Nepluvi.

Het is volgens de woordvoerder niet zo de kippen in een rapper tempo worden vetgemest. “Het is niet erg, het is gewoon een vorm van fokkerij”, vult Oplaat aan. Volgens Wakker Dier worden de dieren echter wel steeds sneller klaargestoomd voor de slacht. Een woordvoerder laat weten “absoluut niet gerust te zijn gesteld door de pluimveehouders”.

“Al worden ze later geslacht, dan nog zakken ze door hun poten door het gewicht en hebben ze antibiotica nodig. Maar het is ook niet waar, ze slachten steeds vroeger. Albert Heijn bevestigde dat laatst ook. Tegenwoordig gaat het om vijf weken”, aldus de woordvoerder. “De cijfers bevestigen precies wat wij al vermoeden; de kippen ploffen steeds sneller.”

Wakker Dier wijst ook op cijfers van de Universiteit van Wageningen, waaruit blijkt dat kippen in 2001 dagelijks 51 gram aankwamen en in 2013 57 gram. Volgens het Voedingscentrum is het doorfokken overigens niet schadelijk voor de consument. “Qua voedingswaarde maakt het niet uit, maar wat betreft dierenwelzijn wel.”

Beheer
WP Admin