RundveeNieuws

‘Meer export geen weg uit melkprijscrisis’

Göttingen – De melkprijscrisis kan niet overwonnen worden met een nog grotere inzet op exportmarkten buiten Europa.

Dat zegt het bestuur van de grote Duitse melkvermarktingscoöperatie MEG Milch Board in een open brief aan landbouwminister Christian Schmidt.

De werkelijkheid voorbij

De bewindsman zag in een interview het versterkt aanboren van derde markten wel als een weg uit de problemen. Volgens de MEG Milch Board gaat Schmidt daarmee aan de werkelijkheid voorbij. China is in ieder geval geen optie omdat dit land bezig is om zijn eigen melkproductie op te zetten, ‘overigens met hulp van de EU’. Rusland blijft voorts dicht zolang er geen politieke ontspanning optreedt. Schmidt noemt tevens Iran als nieuwe mogelijkheid, maar de MEG Milch Board verwijt de minister niet aan te geven, wat hij wil doen om daar afzet mogelijk te maken.

Duurzaam even wicht vraag en aanbod

Naar de visie van de Milch Board doet Schmidt er goed aan, als hij eens zou kijken naar de voorstellen die de organisatie eerder al op tafel heeft gelegd om vraag en aanbod in een duurzaam evenwicht te krijgen. Eén van de voorgestelde instrumenten is dat de melkveehouders hun aanbod sterker dan nu kunnen bundelen in marktorganisaties en een herziening dan wel algehele afschaffing van de aanbiedingsplicht  van de leveranciers bij hun verwerkers.

Meer informatie over de prijzen van zuivel vind je in Boerderij Marktprijzen.