Het aantal nieuwe studenten aan de MBO-opleiding veehouderij van Aeres groeit. - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Meer animo voor veehouderij in mbo

Het aantal nieuwe studenten aan de mbo-opleiding veehouderij van Aeres groeit. De school noteert voor het tweede achtereenvolgende studiejaar een opvallende groei van het aantal veehouderijstudenten.

De school noemt de groei opvallend, “want landbouw en veehouderij liggen door de stikstofproblematiek onder een vergrootglas.” Daarbij komt de verwachting dat het aantal studenten zou dalen vanwege demografische ontwikkelingen. Dat blijkt dus niet het geval.

Meer veehouderij en meer biologische landbouw

Liesbeth Andreae zegt dat de veehouderij in Friesland traditioneel een grote sector is. Dit jaar schreef de school honderd nieuwe studenten in. Vergeleken met het vorig studiejaar (2022-2023) een groei van 10%, en een groei van 15% vergeleken met studiejaar 2021-2022.

Andrea zegt dat studenten niet alleen voor de opleiding kiezen om bedrijfsopvolger te worden. Er zijn ook veel aanverwante beroepsgroepen waar veel vraag naar is. Denk aan loonwerkers, medewerkers op een melkveebedrijf, veevoeradviseurs of grondonderzoekers. Daarnaast ziet zij een toenemende belangstelling voor biologische landbouw.

Reacties

Beheer
WP Admin