Stijgende Nederlandse aardappelexport: in september zagen omringende landen zoals Duitsland, België en Frankrijk een toename in import van Nederlandse aardappelen. - Foto: Canva AkkerbouwNieuws

Meer aardappelen naar omringende landen in september

Nederland verkocht in september meer aardappelen aan omringende landen dan vorig jaar, met een sterke toename naar Duitsland, België en Frankrijk. De EU-verkoop steeg tot 180.000 ton.

Nederland heeft ook in september meer aardappelen naar omringende landen verkocht dan vorig jaar. Vooral Duitsland importeerde meer, maar ook de afzet naar België en Frankrijk was groter.

De afzet naar Duitsland was in september met 9.788 ton zo’n 4.100 ton groter dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Duitsland is dit seizoen nadrukkelijker aan de markt dan vorig jaar, want ook in juli en augustus werden meer aardappelen gekocht. De totale afzet in de eerste drie maanden van het seizoen is met 26.784 ton ruimschoots verdubbeld ten opzichte van de hoeveelheid die er vorig jaar in deze periode naar toe ging.

Lees ook: Aardappelverwerking komt op stoom

Iets meer aardappelen naar België

Naar België ging in september ruim 28.000 ton en dat was iets meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De totale export naar België komt daarmee dit seizoen al op zo’n 123.000 ton en dat is 30.000 ton meer dan vorig jaar. Frankrijk importeerde tot nog toe bijna 18.000 ton en dat is een kleine 4.000 ton meer dan vorig jaar.

Door de grotere afzet in omringende landen steeg de totale verkoop binnen de EU tot ruim 180.000 ton in de eerste drie maanden van dit seizoen. In dezelfde periode van vorig jaar bleef de hoeveelheid nog steken onder de 135.000 ton.

De aardappelexport naar Afrika loopt een stuk minder dan vorig jaar. Dat geldt voor alle bestemmingen daar. Tot nog toe importeerden Afrikaanse landen 10.543 ton. Een jaar geleden was dat 27.743 ton.

Beheer
WP Admin