Meeldauw in tarwe. Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Meeldauw ligt op de loer in uien

De druk van de schimmelziekte valse meeldauw in uien is door het natte en warme weer van de laatste tijd hoog. De Groot en Slot adviseert telers preventief te spuiten.

“Wij adviseren om preventief te spuiten”, zegt Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. “In plantuien is de druk het hoogst, maar ook in zaaiuien is het oppassen geblazen.”

Zuidwesten nog weinig aantastingen

In het Zuidwesten zijn er nog relatief weinig aantastingen, zegt Luc Remijn van adviesbureau Delphy. Collega Paul Hooijman, met het werkgebied Noordwest, adviseert om de spuittermijnen kort te houden vanwege de snelle groei van het gewas. “Maar geen reden voor paniek”, voegt hij toe. “In tweedejaars plantuien zien we hier en daar wel ziek, in zaaiuien valt het mee.”

Gunstig schimmelweer gevaar voor uienproductie

Bij gunstig schimmelweer, zoals de laatste tijd vaak het geval was, verspreiden sporen van de schimmel zich makkelijk door de lucht. Niet afgedekte afvalhopen en winteruien werken meeldauwverspreiding in de hand, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Valse meeldauw is een groot gevaar voor de productie van uien; in korte tijd kunnen veel planten worden besmet. In de gangbare teelt zijn fungiciden beschikbaar. In het biologische segment is de ziekte een groter probleem, al zijn er rassen met weerbaarheid beschikbaar.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin