AkkerbouwNieuws

‘Markt kan groei vlasareaal goed aan’

Terneuzen – Het areaal vlas groeit dit jaar in Frankrijk, België en Nederland met 8 procent naar 76.100 hectare. De markt kan de groei goed aan, zegt Bart Depourcq, voorzitter van de brancheorganisatie CELC. “China koopt veel vlasvezels.”

Volgens Depourcq importeerde China sinds 2006 jaarlijks 95.900 ton vlasvezels. “De import groeit doordat de capaciteit van de spinnerijen toeneemt”, zei hij in Terneuzen op de oprichtingsvergadering van de nieuwe vlas- en hennepvereniging VlasenHennep.nl. “Dat stimuleert de prijs. In 2006 betaalde China voor de import $2,30 per kilo. Nu is dat $2,75. De voorraden in de EU zijn vrijwel op. Die drukken niet meer op de prijs.”

Vorig jaar verkochten Frankrijk, België en Nederland 15.000 ton lange vlasvezels binnen de EU. Buiten de EU werd 112.000 ton afgezet. Daarvan ging 92 procent naar China.

Ook voorzitter Watze van der Zee van VlasenHennep.nl ziet goede marktkansen voor vlas en hennep. “De vraag naar groene grondstoffen voor de biobased economy groeit. Vlas en hennep zijn daar heel geschikt voor. Ik hoop dat vlas en hennep straks mogen worden geteeld mogen in de ecologische focusgebieden.”