e meest in het oog springende machine op vakbeurs Sima 2022 is deze autonome elektrische Loadix-verreiker van start-up Manurob. - Foto's: Mark Pasveer MechanisatieNieuws

Manurob toont autonome elektrische Loadix-verreiker op Sima 2022

Start-up Manurob toont zijn prototype autonome elektrische Loadix-verreiker op vakbeurs Sima 2022. De Loadix-verreiker is een opvallende verschijning. De machine kan geheel zelfstandig werktuigen wisselen op het erf en in de stal.

Manurob is onderdeel van M-Extend, waaronder ook voorladerfabrikanten MX en Manip vallen. De verreiker van Manurob is een elektrisch aangedreven voertuig op vrijwel massieve banden. De banden zijn gemaakt in Sri Lanka. Ze hebben enige vering, maar worden vooral gemonteerd om het voertuig stabiel te houden.

Autonome Manurob werkt zonder toezicht

De Manurob-verreiker kan zelfstandig werktuigen wisselen en is bedoeld voor werk in de stal en op het erf. Denk daarbij aan vee voeren, voerschuiven en een biogasinstallatie vullen. Via gps worden de verschillende routes op het erf uitgezet. Een camerasysteem met technologie van Dilepix zorgt voor de precieze navigatie.

Het voertuig haalt bijvoorbeeld eerst kuilvoer uit voor een voermengsysteem of een biogasinstallatie. Daarna veegt de Manurob-verreiker het erf schoon of schuift de machine voer aan in de stal. Dat alles gebeurt autonoom, zonder toezicht.

Accucapaciteit 2 tot 4 uur

De Manurob-verreiker werkt volledig elektrisch via batterijen. De accu heeft een capaciteit voor 2 tot 4 uur werken, afhankelijk van het soort werk. Net als een maairobot rijdt het voertuig zelfstandig naar een dockingstation om de accu te laden. Deels wordt gebruikgemaakt van technologie van Dintec, specialist in elektrische aandrijvingen.

De Manurob-verreiker heeft een eigen gewicht van 4,5 ton. Introductie op de markt laat nog enige tijd op zich wachten.

Lees meer Boerderij-nieuws van Sima 2022

De Loadix-verreiker van start-up Manurob is een prototype. Deze verreiker is te gebruiken om vee te voeren, voer te schuiven of om een biogasinstallatie te vullen. Manurob is onderdeel van M-Extend, waaronder ook voorladerfabrikanten MX en Manip vallen.

De autonome Loadix-verreiker werkt volledig elektrisch via batterijen en navigeert met behulp van verschillende technieken.

Beheer
WP Admin