Vrijwel alle suikerbieten zijn gezaaid, de vroegste bieten zijn tijdens en na opkomst geplaagd door kou, nattigheid en korstvorming. Het advies is om te controleren of er voldoende planten zijn blijven staan. - Foto: Peter Roek AkkerbouwAchtergrond

Maak gebruik van alle beschikbare hulpmiddelen bij suikerbieten

Suikerbietentelers kunnen gebruik maken van een heel scala aan hulpmiddelen om hun teeltbeslissingen te ondersteunen. Inzet van alle kennis is nodig om zo efficiënt mogelijk te telen.

Suikerbietentelers hebben met veel uitdagingen te maken en dat worden er nog meer. De komende jaren zal er veel veranderen en staan de telers voor nieuwe uitdagingen. De Farm to Fork-strategie, de beperking van gewasbeschermingsmiddelen, de overgang naar mechanische onkruidbeheersing, het behoud van bodemkwaliteit en biodiversiteit zijn enkele van de thema’s waar telers een antwoord op moeten vinden. Samen met telers werkt Cosun Beet Company aan de brede verduurzaming van de bietenteelt en aan antwoorden op actuele uitdagingen, om zo de teelt vooruit te helpen.

Om de suikerbietenteelt voor de langere termijn te behouden moet deze teelt voor akkerbouwers rendabel blijven en qua saldo kunnen concurreren met alternatieve gewassen. Voor Cosun Beet Company is het belangrijk om zeker te zijn van de grondstofvoorziening om zo de fabrieken optimaal te benutten en een goede bietenprijs te kunnen betalen.

Tekst gaat door onder foto

Plek met door vergelingsziekte aangetaste bieten. Door luizen onder controle te houden is er minder kans op verspreiding van vergelingsziekte. - Foto: Mark Pasveer
Plek met door vergelingsziekte aangetaste bieten. Door luizen onder controle te houden is er minder kans op verspreiding van vergelingsziekte. - Foto: Mark Pasveer

De suikerprijs is marktafhankelijk, teler en industrie kunnen daar niet in sturen. Waarin wel gestuurd kan worden is de optimalisatie van de teelt om daarmee de opbrengsten te verhogen en de kosten zo laag mogelijk te houden. Cosun Beet Company en het IRS hebben meerdere gereedschappen ontwikkeld om telers bij hun teeltbeslissingen te kunnen ondersteunen en zo het optimale resultaat uit hun bietenteelt te halen. Niet alle telers maken echter gebruik van de tools die voor hen beschikbaar zijn.

Reden voor Innovatiemanager Agronomie van Cosun Beet Company, Suzanne Engel om samen met Boerderij een serie artikelen te maken waarin achtergronden bij de op dat moment actuele onderwerpen aan bod komen. Om de onderwerpen een gezicht te geven wordt dit seizoen de bietenteelt van akkerbouwbedrijf Sturm in Ens (Fl.) gevolgd.

Tekst gaat door onder kader

Meer plagen minder chemie

De ziekte- en plagendruk in de bietenteelt neemt toe en de hoeveelheid beschikbare chemische gewasbeschermingsmiddelen neemt alleen maar af. Dat maakt het voor de teler steeds ingewikkelder om opbrengsten te verhogen.

Veredelingsbedrijven hebben door het inkweken van resistenties ziekten onder controle kunnen houden. Een basisresistentie tegen rhizomanie is de standaard en de opbrengsten van de bietencysteaaltjes resistente rassen doen niet meer onder voor die van de gevoelige rassen. En met rhizoctoniaresistente rassen zijn op risicopercelen goed bieten te telen. Tegelijkertijd wisten de veredelaars de opbrengsten van de nieuwe rassen jaarlijks met procenten te verbeteren.

De groei in opbrengst door productievere rassen lijkt wat af te nemen doordat er nu meer en sneller resistenties ingekweekt moeten worden dat gaat ten koste van de opbrengstverhoging. Een nieuwe rhizomanievariant rukt op, de bladschimmeldruk is de laatste jaren flink toegenomen, neonicotinoïden mogen niet meer gebruikt worden waardoor vergelingsziekte weer toe kan slaan.

Kortom, veel uitdagingen voor de bietenteler.

Beheer
WP Admin