LTO wil dat boeren voortaan een regeling kunnen treffen met de Belastingdienst om zich in te dekken tegen extreme weersomstandigheden. - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

LTO wil fiscale regeling boeren voor slecht weer

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) wil dat boeren voortaan een regeling kunnen treffen met de Belastingdienst om zich in te dekken tegen extreme weersomstandigheden. De gevolgen van de klimaatverandering worden voor veel agrarische ondernemers steeds ingrijpender en de huidige verzekeringen zijn niet afdoende. Dat stelt LTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate, akkerbouwer op Tholen.

De LTO maakt zich grote zorgen over de late oogsten dit jaar door het natte weer. Geschat wordt dat zo’n 5 procent van de aardappelen en 20 procent van de suikerbieten door het aanhoudende natte weer nog in de grond zitten. “Als dat evenredig verdeeld zou zijn over alle boeren, was dat geen probleem geweest”, zegt Ten Cate. “Maar er zijn nu boeren bij wie de helft van de aardappeloogst nog in de grond zit. Dat is een enorme strop, zeker omdat ook de kosten voor hen de afgelopen tijd erg zijn toegenomen door de hogere energieprijzen en de gestegen lonen.”

Schaderegelingen vallen in praktijk tegen

Boeren moeten daarom in goede tijden fiscaal een bedrag opzij kunnen zetten om slechte jaren te overbruggen, vindt de LTO. Nu is een derde van de boeren verzekerd tegen extreme weersomstandigheden, schat Ten Cate. “Maar in de praktijk vallen schaderegelingen vaak tegen, omdat ze niet voldoen aan bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld omdat het net niet droog genoeg was of net niet voldoende blijkt te hebben geregend. Daar heb je dus niet veel aan.”

De LTO wil dat boeren een deel van hun omzet in een goed jaar fiscaal kunnen reserveren voor de schade die ze lijden door extreme weersomstandigheden. “Want dit soort klimaatextremen komt steeds vaker voor. De ene keer is het te droog, zoals in 2018, en nu is het veel te nat.”

De LTO wil de kwestie tijdens de eerste kabinetsonderhandelingen op de politieke agenda zetten. “Een boer merkt de klimaatveranderingen als eerste, omdat hij met zijn gewassen steeds buiten is”, aldus Ten Cate.

Lees ook: Wateroverlast bedreigt oogst suikerbieten en aardappelen

Reacties

  1. Ik vind het buitengewoon kwalijk dat mensen zich laten hersenspoelen met hele leugens en halve waarheden om een kromme agenda te duwen. Het klimaat veranderd altijd van warmer naar kouder en van kouder naar warmer en van droger naar natter etc. Wij hebben dit jaar een “bijzonder” warme winter waarin het zover nog maar half zo koud was als vorig jaar rond deze tijd. Vorig jaar was het -41C en dit jaar is -20C het koudste wat we dusver hebben gezien. In 1909 was het nog warmer en bleef de sneeuw pas in Februari liggen. De MSM zal je daar niet over horen maar het is wel een feit! Een feit is ook dat ver voordat de auto uitgevonden was de rivieren in Europa droog stonden en “mensen omkwamen van dorst”. Met het verbranden van “heksen”, of de hele bevolking te pijnigen met een rekening van 25+ miljard zal niet resulteren in een knop waarmee aan het klimaat gedraaid kan worden. Met 25 miljard kan wel de dienstplicht terug worden ingevoerd. De soldaten kunnen dan net als in de goeie ouwe tijd helpen om de piepers uit de verzopen akkers te vissen.

Beheer
WP Admin