Limousins ergens in de provincie Limburg in de wei. - Foto: Twan Wiermans AlgemeenNieuws

LTO wil bondig ‘transitieakkoord’ met nieuw kabinet

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) wil met een nieuw kabinet in gesprek over een ‘transitieakkoord’ voor de landbouw en het platteland. Dat zegt voorzitter Sjaak van der Tak.

“We willen geen landbouwakkoord van 85 pagina‘s, maar aan de hand van tien punten in gesprek. Daar zitten ook zaken bij waar je niet uitkomt. Dat respecteer je en dan kun je aan de slag.”

Op tien punten in gesprek

Zo’n transitie is vooral een route om verder te kunnen, benadrukt Van der Tak, want “nu gebeurt er niets”. “Van die tien punten zijn er drie waarvan je weet dat de ander er niet mee akkoord gaat, maar dan heb je zeven punten waarmee je wel verder kunt komen. Accepteer dat er enorme verschillen zijn, maar zet de transitie alvast in.”

Sjaak van der Tak, die in januari vertrekt als voorzitter van LTO, doelt dan bijvoorbeeld op het krimpen van de melkveehouderij. “De overheid zegt dat het moet gaan om een krimp van 30 procent en wij zeggen 15 of 20 procent”, aldus de LTO-voorzitter. “We kunnen in elk geval beginnen met maatregelen nemen.”

Zonder draagvlak transitie is illusie

Op die manier wordt onder boeren en tuinders draagvlak gecreëerd voor een landbouwtransitie, denkt hij. Dat er zonder medewerking van de boeren een transitie tot stand zou komen, is volgens Van der Tak “een fata morgana”. “Dat is nog nooit gelukt.”

De LTO-voorzitter gaat uit van de verkiezingspeiling van LTO-ledenblad Nieuwe Oogst en denkt dat een transitieakkoord er het snelst kan komen met een coalitie die bestaat uit BBB, VVD, CDA, NSC en SGP. Een coalitie met linkse partijen zou de transitie “alleen maar moeilijker” maken.

Reacties

  1. Punt 1 zou het stimuleren van ggb dmv derogatie moeten zijn, grasbedrijven die voldoen aan nitraat belonen. Brussel is welwillend voor ggb, of durft lto dit niet aan?

Beheer
WP Admin