LTO vindt dat RVO.nl meer haast moet maken met uitbetaling AlgemeenNieuws

LTO vindt dat RVO.nl meer haast moet maken met uitbetaling

Hoe RVO.nl ook zijn best doet bij de uitbetaling van de voorschotten van de toeslagrechten, voor LTO Nederland gaat het niet snel genoeg. Kees Romijn van de vakgroep melkveehouderij zegt dat de uitbetaling van de voorschotten nauwelijks is vervroegd, terwijl de definitieve betaling zelfs is vertraagd.

“Als EZ met RVO de geboden ruimte serieus en adequaat had opgepakt, hadden alle voorschotten vóór december uitbetaald kunnen zijn”, zegt Romijn.

De vakgroepvoorzitter is boos over een zinsnede van staatssecretaris Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer, waarin staat dat er nauw overleg is geweest met LTO en dat de uitbetaling gebeurt op verzoek van de belangenorganisatie.

‘Verslechtering van het geheel’

Romijn laat weten dat uit die verwijzing zou kunnen worden opgemaakt dat LTO Nederland akkoord is met het voorgestelde betaalschema en de latere uitbetaling van definitieve toeslagen. “Dat is geenszins het geval”, zegt Romijn. Volgens Romijn leidt de iets vroegere uitbetaling van voorschotten nu ‘per saldo tot een verslechtering van het geheel’. Volgens Romijn zou de nieuwe staatssecretaris een goede start maken als hij het voor elkaar krijgt om alle voorschotten uiterlijk in de tweede week van december uit te keren.

Uitbetaling toeslagrechten complexer

RVO.nl heeft in een toelichting gemeld dat de uitbetaling van de toeslagrechten dit jaar complexer is, vanwege een aantal nieuwe elementen en extra administratieve controles die moeten worden uitgevoerd, voordat tot betaling kan worden overgegaan. Daarbij komt dat op verzoek van de Tweede Kamer en LTO Nederland, de termijn voor het doen van de gecombineerde opgave met een maand is verlengd, waardoor de gegevens ook een maand later beschikbaar waren.

Beheer
WP Admin