Twee horizontale, aangedreven gekartelde schijven met verschillende draaisnelheid snijden de stengels net boven de rug rafelig af. Door inscheuren van het groeipunt sterft de plant. - Foto's: MRS Plant Technology MechanisatieNieuws

Loof doden door te scheuren

Wasse Mechanisatie uit Hijken (Dr.) gaat machines van de Deense machinebouwer MRS Plant Technology importeren. Dat bedrijf bouwt schoffelmachines en looftrekkers voor de aardappelteelt.

Vooral de looftrekker is een opvallende machine. Eigenlijk is het woord looftrekker niet helemaal op zijn plaats. De machine snijdt met twee gekartelde schijven, die 30% verschil in draaisnelheid hebben, het aardappelloof zeer kort af, of liefst net een centimeter in de grond. Het verschil in draaisnelheid levert een rafelige snede op en scheurt het wortelgroeipunt in. Inscheuren van het groeipunt betekent dat de plant afsterft.

Lees verder onder de foto.

De Optiweeder werkt met sterrollen en aanaarders. De diepteregeling gaat, net als bij de Crown Crusher, met glijsloffen. Is gemaakt voor hoge rijsnelheden van wel 15 km/u of meer.
De Optiweeder werkt met sterrollen en aanaarders. De diepteregeling gaat, net als bij de Crown Crusher, met glijsloffen. Is gemaakt voor hoge rijsnelheden van wel 15 km/u of meer.

Ook schoffelen

MRS Plant Technology is in 2016 opgericht door de Deense boer en uitvinder Michael Stolberg-Rohr. Die experimenteerde al in 2005 met een eigen versie van een schoffeltuig voor de aardappelteelt. Door meerdere keren te schoffelen en tegelijk geleidelijk de rug op te bouwen, groeit (naar de ervaring van Stolberg-Rohr) het groeipunt ook iets verder omhoog, waardoor een machine er ook makkelijker grip op kan krijgen.

In 2012 leidde dat tot een eerste prototype van de Crown Crusher, zoals de alternatieve looftrekker is gedoopt. Wasse heeft inmiddels de eerste machine in huis. Het basisframe van de Crusher en de Optiweeder, zoals de schoffel heet, is gelijk. In principe kun je de machines dus ook ombouwen. Dit voorjaar zal voor het eerst ook Nederlandse ervaring worden opgedaan met de Deense manier van schoffelen. En daarna ook met de Crown Crusher. In eerste instantie vooral in het veenkoloniale gebied. “Als het lukt om zetmeelrassen goed te doden, dan verwachten we dat het ook in consumptierassen goed zal werken”, stelt Wouter Truin, productspecialist bij Wasse. De machines zijn er voor twee, vier, zes en acht rijen. De zesrijer is ook als vierrijer te gebruiken. Prijzen zijn nog niet vastgesteld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief bodemgezondheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.

Reacties

Beheer
WP Admin