PluimveeNieuws

Lohmann en Novogen voor rechter om patent

Roussay – Het Franse fokbedrijf Groupe Grimaud en zijn dochtermaatschappij Novogen zijn door Lohmann Tierzucht, onderdeel van de EW Group GmbH, voor de rechter gedaagd omdat het Franse pluimveefokbedrijf een gepatenteerde methode van de Duitse concurrent zou schenden.

Het betreft een patent op een methode om met behulp van genetische markers bij legkippen te selecteren tegen ʼfishy taintʼ in eieren (stinkeieren; eieren met visgeur). Groupe Grimaud maakte dit maandag bekend in een persbericht.

Hierin schrijft het fokbedrijf dat het in de rechtszaal zijn rechten zal afdwingen en de totaal ongegronde beschuldigingen zal aanvechten. De technologie die Novogen gebruikt voor kwantitatieve fenotype selectie valt volgens de Fransen niet binnen de reikwijdte van het geregistreerde patent van Lohmann.

Frédéric Grimaud, de grote baas van het Franse fokbedrijf, zegt in het persbericht over deze zaak: “Ik betreur het dat concurrenten bij gebrek aan zakelijke argumenten andere acties ondernemen met geen ander doel dan te proberen onze onderneming uit evenwicht te brengen. Het is duidelijk dat zij last hebben van onze toetreding tot de leghennenmarkt en van de kwaliteit van onze producten. Wij vormen een duidelijke bedreiging voor het historische duopolie van de twee grootste primaire fokbedrijven in de eierindustrie. We zijn niet onder de indruk van deze manoeuvres en blijven nauw samenwerken met onze klanten om hen voortdurend de beste producten onder de beste omstandigheden te bieden.”

Gevraagd om een reactie zegt Lohmann Tierzucht (LTZ) eigenaar te zijn van het Europees patent no. 1518936 voor de selectie tegen ʼfishy taintʼ met behulp van markers. En dat LTZ de rechten van dit patent zal afdwingen tegen niet-gemachtigde derde partijen.

Vanwege rechterlijke procedures geeft Lohmann Tierzucht geen commentaar op claims op patentschendingen die momenteel gevoerd worden bij de rechtbank in Parijs.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht