Het idee achter de antislipwielen van LMB Van den Ende is dat je met een lichte trekker bovenover kan ploegen, zonder dat je te veel slip hebt. - Foto's: Jacco van Erkelens MechanisatieNieuws

LMB Van den Ende bouwt antislipwielen

Landbouwmechanisatiebedrijf (LMB) Van den Ende uit Sommelsdijk (Z.-H.) bouwt antislipwielen naast de achterwielen van een trekker. Het idee erachter is dat je met een lichte trekker tóch bovenover kan ploegen, zonder dat je te veel slip hebt.

Een lichtere trekker komt tijdens het bovenover ploegen vaak grip te kort, terwijl de machine ploegtechnisch gezien wel kan tillen. Om toch grip te houden zonder dat je de trekker moet verzwaren, bouwt LMB Van den Ende antislipwielen, die naast het achterwiel van de trekker meehelpen door tractie te bieden. Zo kun je toch met een lichtere trekker ploegen.

Hydraulisch poten uitschuiven

De 400 kg wegende hulpwielen draaien op de foto in de Zuid-Hollandse klei. De wielen zijn op verzoek van de klant op de steekas gemonteerd. Ze komen standaard met een KN-koppeling.

De poten zijn hydraulisch in enkele seconden uit te schuiven. Dat doe je met een dubbelwerkend ventiel dat via een Faster-snelkoppeling aan de wielen wordt verbonden. Heb je spatbordbediening, dan kun je dit buiten de cabine doen. Heb je de ene uitgevouwen, dan is het een kwestie van afkoppelen en dit bij het andere wiel herhalen.

Tekst gaat verder onder de video

Antislipwiel naast 42 inch wiel

Voorlopig passen de antislipwielen alleen naast 42 inch wielen. De ervaring van LMB Van den Ende is dat het gros van de bedrijven dat bovenover ploegt, 42 inch wielen heeft gemonteerd. Het bedrijf sluit 38 inch antislipwielen overigens niet uit. Het kijkt naar wat nodig is om dit mogelijk te maken.

Leverbaar voor € 10.000

De set antislipwielen is te koop bij LMB Van den Ende voor € 10.000. Voor dat bedrag heb je beide wielen, inclusief KN-koppeling, Faster-snelkoppeling en hydrauliekslangen. Voor wiie met de trekker op de weg moet, is een kunststof beschermkap optioneel verkrijgbaar.

Beheer
WP Admin