Leden van Extinction Rebellion starten bij het Provinciehuis Arnhem aan een protestmars richting Den Haag. Extinction Rebellion wandelt in zeven dagen tijd vanaf Arnhem langs de A12 naar Den Haag. De mars eindigt op 27 mei. Dan wil de klimaatactiegroep de A12 in Den Haag wil blokkeren om te demonstreren tegen subsidies van de overheid aan de fossiele industrie. - Foto: ANP / Robin Utrecht AlgemeenColumn

‘Linkse acties kosten geld’

Actievoerders van Extinction Rebellion krijgen het minder druk. Bedrijven als Shell, Unilever en DSM zijn het land uitgejaagd. Niet met geweren, maar met verbaal geweld. Bijvoorbeeld over klimaatveranderingen. Met hulp van een besluitloze regering-Rutte, die weinig waardering toont voor de bedrijven.

Je zou denken dat internationale ondernemingen voor de VVD belangrijk zijn, maar niets is minder waar. Dankzij het slechte klimaat – dan heb ik het niet over het weer, maar over investeringen – weken ze uit naar Engeland en Zwitserland.

Demonstreren en vertrekken… om het klimaat

Komisch: actiegroepen bestrijden ze om hun rol in de klimaatcrisis en ze vertrekken om het slechte investeringsklimaat. Daar is de politiek dan weer niet blij mee, op één man na: Joris Thijssen van de PvdA. Die twitterde na het vertrek van Shell naar Engeland dat dit een zegen voor Nederland was. Welnu, een dure zegen. Jort Kelder schat dat de staat door deze bedrijvenvlucht in deze kabinetsperiode € 3,3 miljard minder belasting beurt, meldde het Financieele Dagblad.

En daar is dan zo’n Joris Thijssen van de Partij van de Arbeid blij mee. Typisch de houding van een oud-actievoerder, want hij werkte een groot deel van zijn leven voor Greenpeace. Daar was hij als activist in goed gezelschap van Diederik Samsom, die nu in Brussel de klimaatlakens mede uitdeelt. Het wereldje is klein.

Leningen kwijtschelden

En gevaarlijk. Want het is geen toeval dat Joris Thijssen de Rabobank verantwoordelijk stelt voor de schaalvergroting in de landbouw en de daarmee samenhangende stikstofproblemen. Hij diende in de Tweede Kamer onlangs een motie in, waarin hij voorstelt dat de Rabo de leningen aan boeren die worden uitgekocht, moet kwijtschelden. Gelukkig voelt de Rabo daar niets voor en die liet dat meteen weten.

Maar in vervolg op die motie demonstreerde Extinction Rebellion vorige week bij de Rabobank. Zo houdt PvdA’er Joris Thijssen de hand vast van de actievoerders. Die zijn er blij mee, want nu hebben ze rechte lijntjes met Den Haag. Maar goed dat die partij steeds kleiner wordt. Want het kan nog erger dan D66, zo blijkt.

Reacties

 1. Als dhr Thijssen de Rabo bank verantwoordlijk houdt voor de groei binnen de voedselproductie (land en tuinbouw) dan wordt het tijd dat hij het boek “De Graan Republiek” eens goed leest. Dan zal hij tot de conclusie komen dart dhr. Mansholt een prominente PvdA politicus, de geestelijke vader van de mechanisatie en bedrijfsgroei binnen de landbouw is. De vergroting van de landbouw bedrijven is een Socialistische uitvinding waarbij de bank niet meer is dan een geldverschaffer. Helaas de huidige prominente Socialisten (PvdA) en Communisten (GL, SP) blijven ontkennen dat hun eigen partijen of voorlopers van hun politieke stromingen de bedekers en politieke vaders van deze bedrijfsgroei zijn en dat de liberale marktwerking deze productie groei heeft geactiveerd. Nu laten deze partijen zich gebruiken als politieke macht van de actie organisaties, waarbij ze wel de eisen van de actievoerders tot beleid maken, zonder na te denken over de gevolgen maakt hun politiek tot een levens gevaarlijk beleid. Ze zullen net als Mansholt na hun pensionering tot de conclusie komen dat hun ingang gezette beleid tot ongewenste resultaten heeft geleid. het repareren zal weer tot ongekende fouten leiden, omdat actievoerders niet verder kunnen denken dan van 12:00 uur tot de middag. Zo houden ze werk en blijft de politiek nodig tot er een dictator opstapt die goed gaat zorgen voor zichzelf en zijn vrienden.

  1. Het ligt er aan hoe je er naar kijkt b0c. We leven in een tijd waarin de overheid bepaald welke wetenschap “waar” is en welke wetenschap moet worden gecensureerd. Ik ben gewoon zeer geinteresseerd naar wat de vele vooraanstaande experts die gecensureerd worden over verschillende onderwerpen te vertellen hebben. Overheden proberen de mensen die kritisch en breder denken dan de rest en nieuwsgierig zijn naar het hele verhaal of de andere kant van het verhaal af te schrikken door deze mensen “complot denker” of “wappie” te noemen. Tja en als de overheid mensen voor rotte vis uit moet maken kunnen ze het op de feiten niet winnen denk ik dan maar.

 2. Om de discussie zuiver te houden is het wel wenselijk om bij de feiten te blijven.
  Verder ga ik daar niet op in.
  Het weer is nu best.
  En verder veel geluk.

 3. Heeft Europa de afgelopen winter op reserves weten door te komen dan gaan jullie de komende winter onwijs veel lol beleven. Het zal me benieuwen hoeveel koude douches een populatie nodig heeft om onder ogen te zien dat ze een oor zijn aangenaaid. Fossiele brandstoffen zijn op dit moment en voor de komende tientallen jaren onmisbaar om de economie en het leven in zijn algemeen draaiende te houden.

 4. “Klimaat” is slechts een stuk gereedschap voor overheden om hun agenda er doorgedrukt te krijgen. Het gaat om het beperken van vrijheden en het financieel uitknijpen van de bevolking. Dat lukt goed want in Nederland kan 40% van de huishoudens de eindjes al niet meer aan elkaar krijgen. Wat betreft het klimaat is dat als er naar de “big picture” data wordt gekeken zelfs opmerkelijk stabiel. Niet alleen zitten klimaat alarmisten als Al Gore, Bill Gates en Barack Obama er als jehova’s telkens naast! Ze kopen juist allemaal miljoenen kostende “ocean front properties”.

 5. ik wil u er nog ff op wijzen, dat in uw verhaal nogal wat feitelijke onjuistheden staan.
  Beetje teleurstellend.
  Veel geluk verder

Beheer
WP Admin