Foto: Hans Prinsen PluimveeCommentaar

‘Lijstje met piekbelasters bestaat wél’

Officieel heette het dat er geen lijstje met piekbelasters bestond. Dit lijstje is er wél! De lijst telt 3.000 namen.

Vanaf april kan iedereen zelf kijken of hij er op staat. De boer vult zijn bedrijfsgegevens in en ziet voor welke maatregelen hij in aanmerking komt. Het kan vrijwillig stoppen of verplaatsen zijn, maar er zijn ook subsidieregelingen voor innovatie en extensivering.

Minister presenteert aanpak

Stikstofminister Christianne van der Wal presenteerde haar aanpak op 10 februari in een brief aan de Kamer. Het is best ingewikkeld allemaal. De mollen vliegen om de oren. De piekbelastersaanpak moet op korte termijn 100 mol opleveren. De mollen zijn onder andere nodig om de PAS-melders, 2.488 in totaal, te legaliseren.

Een garantie biedt deze ‘vrijwillige’ aanpak overigens niet. Vandaar ook dat Van der Wal ‘dwingende’ maatregelen achter de hand houdt.

In boerenkringen hebben we het dan al snel over onteigening. Terecht merkt LTO op dat het kabinet hier transparant over moet zijn. Het hele keuzepallet aan regelingen moet, zowel inhoudelijk als juridisch, meteen in april duidelijk zijn.

Moeilijk te verkroppen

Pijnlijk blijft dat landbouw de ammoniakstoot met 41% moet verminderen, terwijl de industrie met 38% en het verkeer met 25% wegkomen. Een rechtvaardiging ziet Van der Wal in hun taakstellingen voor schone lucht en klimaat. Hun opgave ligt daar hoger, meldt ze. Moeilijk te verkroppen is ook dat de stikstofreductie al in 2030 gehaald moet worden, vijf jaar eerder dan nu nog in de wet staat. Het kabinet negeert signalen, zoals van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat deze ambitie onhaalbaar is.

Druk op Landbouwakkoord

Het kabinet zet zo grote druk op de gesprekken over het Landbouwakkoord, die weer de basis vormen voor gebiedsgericht beleid. Op veel provinciehuizen heerst nu al lichte paniek. Het ambtenarenapparaat is niet toereikend voor alle ambitieuze plannen. Met samengeknepen billen wordt daar ook naar de Provinciale Staten-verkiezingen gekeken. De peilingen duiden op drastische verschuivingen. Zowel in de provincie als in de Eerste Kamer kan het effect groot zijn. Het is opmerkelijk dat Rutte c.s. dit niet aanvoelen.

Ondertussen, en dat is het wrange van dit politieke spel, verkeren veel pluimveehouders in grote onzekerheid over hun toekomst.

Lees meer over piekbelasters

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Lijsje met piekbelasters ontstaat als de boeren zelf hun gegevens gaan invullen. Als ze dat niet doen is dat nog maar de vraag. Hou wel in de gaten dat als je dat gaat invullen de overheid een juridische basis heeft en je niet meer terug kunt. Laat ze zelf maar bedrijven aanschrijven wat ze moeten doen volgens hen, dan kijken we wel weer verder of we dat ook gaan doen.

  2. Een beetje wrang aan dit artikel is voornamelijk de foto die is gebruikt. De kenners zullen de stal waarschijnlijk wel herkennen en dat maakt het wat mij betreft des te erg.
    De foto is nl van de stal met de laagste emissies mbt NH3 en fijnstof. Wij hebben 10 jaar geleden zo’n stal in gebruik genomen, juist om de hedendaagse problematiek mbt emissies voor te zijn. Met deze stal heb je geen discussie meer over stikstof, fijnstof en geur. Zelfs de energiecrisis gaat aan jouw voorbij. En als ik deze foto zie met al dat daglicht, daar kan je best blij van worden als kip.
    Waarschijnlijk heeft men bij het samenstellen van dit artikel even niet wat breder gekeken, best jammer. Ik had dan voor een andere foto gekozen, of een voetnoot geplaatst onder de foto.

  3. Flauwekul dit verhaal van Vullings hij en zijn medeconsorten weten al 30 jaar dat er wat had moeten gebeuren maar wat is er gedaan uitstel/uitstel en nog een uitstel, dan gaat de Jong een kip laten broeden terwijl hij ook weet dat in de jaren de kippen dusdanig genetisch zijn misvormd dat ze niet meer weten wat broeden is logisch dat de eieren niet uitkomen . Ik heb een koppeltje Welsummers zelf die gaan echt geen drie weken op hun eieren zitten, maar daar is een uitvinding voor gegaan genaamd Broedmachine

  4. Als een kip blijft broeden op eieren die niet uit komen. Onstaan alleen maar rottende stink eieren.
    De overheid als broedse kip op onbevruchte eieren. Ben benieuwd wanneer er meer stink eieren knappen.

Beheer
WP Admin