Kalf moet langer bij de koe en zwanen mag je niet wegjagen (met armgebaren). De lobby tegen het doen en laten in de agrarische sector wordt sterker. Wat te doen?</p> <p><em>Foto: Koos Groenewold</em> AkkerbouwOpinie

‘Leugenverhaal omzetten in positief artikel’

Wat doen we aan negatieve beeldvorming van de agrarische sector die ongefundeerd is? Schrijven naar dagbladen en aanschuiven bij De Wereld Draait Door.

Dat Novifarm en ik persoonlijk rekening ­proberen te houden met burgers, is in ons beleid terug te vinden. Ook in mijn columns is dat te lezen. Dat er de laatste tijd steeds meer lobby is tegen het doen en laten in de agrarische sector is soms tenenkrommend. Vooral de ongenuanceerde lobby vind ik zeer kwalijk.

Zwanenfilmpje met vervelende tekst op sociale media

Ik geef een paar voorbeelden. Al de hele winter verblijft een flinke groep zwanen op een perceel wintertarwe. We hebben ze laten zitten, maar er komen er steeds meer. Zoveel dat een buurman al een bord wilde plaatsten met de tekst ‘Zwanenopvang Gekke Gerrit’. Toen we besloten ze weg te jagen (met armgebaren), liepen we nog niet in hun richting of er stopte al een auto. De bestuurder begon te filmen. Ze filmde ook onze auto, met de bedoeling om dat met een heel vervelende tekst op sociale media te plaatsen. Dat verklaarde ze later zelf. De tekst die ze ons toeriep, loog er ook niet om. Na enig overleg kalmeerde ze een beetje en beloofde ons het niet te plaatsen.

Stel dat we de vrouw niet meer hadden gesproken! Het is geen incident; burgers worden vaak met oneigenlijke argumenten opgestookt door zogenaamde natuurliefhebbers die overal een podium krijgen.

Koffeman en Thieme beschadigen sector voor de zoveelste keer

Een ander voorbeeld, dat veel verder gaat. Niko Koffeman, het brein achter de partij van Marianne Thieme, gebruikt Marianne vaak als spreekpop. Zo ook in het verhaal over de koetjes en kalfjes. De kalfjes moeten langer bij de moeder.

Beste lezer, het verhaal heeft twee doelen: het eerste doel is om hun naïeve aanhang met een zielig verhaal te paaien en het tweede om de agrarische sector voor de zoveelste keer enorm te beschadigen. Dat is het streven van ‘boerin Marianne’. Zij weet als moeder van twee dochters donders goed dat een moeder, éénmaal samen met haar kinderen, nooit meer opgeeft! Bovendien weten Koffeman en Thieme allebei dat vrijwel alle veehouders voor de komende 20 jaar vastzitten aan hun overigens bijzonder koevriendelijke stallen en dat die absoluut niet geschikt zijn voor hun plannen. En dan toch een wetsvoorstel indienen dat het nog haalt ook. Dat geeft een indicatie van het niveau van de Tweede Kamer. Geldverkwisting én misdadig.

Leugenachtige verhalen omzetten in positieve artikelen

Wat doen we ermee? Ik stuur dit stukje persoonlijk naar Thieme, maar verder schrijven ik en andere landbouwbloggers jammer genoeg alleen voor eigen parochie. Mijn oproep aan LTO, NMV, NAV en anderen die de sector vertegenwoordigen: neem gezamenlijk een man of vrouw in dienst, een handige publicist en goede bekende van de sector. Die kan dan samen met u alle verhalen die écht op leugens of onmogelijkheden gebaseerd zijn, omzetten in positieve artikelen. Bij bovenstaande voorbeelden lijkt mij dat een kleine moeite. Schrijf maar voor de dagbladen, schuif maar aan bij De Wereld Draait Door. Dat lijkt mij een uitstekende investering!

Beheer
WP Admin