De zogenoemde ‘Duo’-zaaimachine heeft een zaaizaadtank die bestaat uit twee compartimenten met eronder twee doseerunits. - Foto: Theo Serdet MechanisatieNieuws

Lemken zaaimachine krijgt tweedelige zaadtank

De Duitse machinefabrikant Lemken kan de Solitair 9+-zaaimachine voortaan leveren met een tweedelige zaadtank. Daarmee is het mogelijk om een combinatie van zaaizaden of meststoffen te zaaien.

Het Duitse Lemken, fabrikant van grondbewerkings- en zaaimachines, levert de Solitair 9+-pneumatische zaaimachine nu optioneel met een tweedelige zaaizaadtank. Op die manier is het mogelijk om een combinatie van verschillende zaaizaden of meststoffen te zaaien. Denk hierbij aan een combinatie van tarwe met veldbonen en grasklaver; een combinatie die volgens Lemken ook in Nederland populair is.

Dubbele verdeler

De zogenoemde ‘Duo’-zaaimachine heeft een zaaizaadtank die bestaat uit twee compartimenten met eronder twee doseerunits. De inhoud van de zaaigoedtank is 1.850 liter. Daarbij is een verhouding van 50/50 of 60/40 mogelijk.

Er zijn twee varianten leverbaar. Zo is er een systeem waarbij de zaden bij elkaar in de zaaibuis komen en dus op dezelfde plek komen te liggen; Lemken noemt dit single-shot. De andere optie heet double-shot, en dat betekent dat de zaaizaden via gescheiden zaaibuizen worden gezaaid en dus op verschillende zaaidieptes kunnen worden gezaaid. Hierbij is sprake van een dubbele verdeler. Uitbrengen kan dan in één rij plaatsvinden zoals bij de single-shot, of om de andere rij gescheiden van elkaar. Dit laatste gebeurt door wisselen van uitgifte patroon in de verdelers.

De machine is in een 3 meter en 4 meter brede variant verkrijgbaar. - Foto: Theo Serdet
De machine is in een 3 meter en 4 meter brede variant verkrijgbaar. – Foto: Theo Serdet

Verschillende aflegdieptes

In geval van double-shot is het mogelijk om met verschillende aflegdieptes te werken. Die wordt van elke tweede rij via een aandrukrol ingesteld, met een maximaal verschil van 5 cm ten opzichte van de eerste rij. Het is nodig om bij het zaaien van twee componenten twee keer af te draaien, omdat de zaden een eigen gewicht en dosering hebben.

De machine is in een 3 meter en 4 meter brede variant verkrijgbaar. Bestellen is nu mogelijk, uitleveringen vinden vanaf januari 2022 plaats.

Twee compartimenten

Het zaaien van verschillende gewassen in één werkgang, of in combinatie met een meststof wordt populairder. Väderstad introduceerde bijvoorbeeld onlangs ook een nieuwe zaaimachine met gescheiden compartimenten, en Sulky komt op de markt met drie compartimenten. De Nederlandse loonwerker Ad Buijs ontwikkelde zelf hiervoor een oplossing.

Beheer
WP Admin