Leliebollen<br /><em>Foto: Mark Pasveer </em> AkkerbouwNieuws

Lelietelers krijgen geen alternatief voor Vydate

Het verzoek om de toelating van een alternatief middel voor Vydate in de lelieteelt is door het ministerie van Economische Zaken, op advies van de NVWA, afgewezen.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteithebben lelietelers voldoende preventieve maatregelen voor handen om aaltjes tegen te gaan. Dit betreft vooral de perceelkeuze en een geschikte voorvrucht. Dat meldt Bloembollenvisie.

KAVB teleurgesteld

André Hoogendijk, adjunct-directeur van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) is teleurgesteld. “De hele sector heeft zich hard gemaakt voor een alternatief middel. We hebben onze aanvraag onderbouwd met wetenschappelijk onderbouwde rapporten en met ervaringen uit de praktijk. Het is bijzonder frustrerend voor alle partijen, maar vooral voor de telers, dat er dan een negatief besluit wordt genomen.”

De KAVB beraadt zich op de mogelijkheden om tegen de afwijzing in beroep te gaan. Een eventueel beroep heeft echter vooral een symbolische waarde en kan de situatie voor dit seizoen niet meer veranderen.

Weinig Vydate beschikbaar na ongeluk in fabriek DuPont

De sector verwacht dat het granulaat Vydate in 2017 weer beschikbaar is voor de lelieteelt. Ook wordt gewerkt aan de toelating van andere middelen en alternatieve methoden.

De beschikbaarheid van Vydate kwam in de knel na een ongeluk in de fabriek van producent DuPont in november 2014. Dat is een wereldwijd probleem voor vele teelten waarin aaltjes worden bestreden, naast lelies onder meer uien en suikerbieten.

Beheer
WP Admin