Niet gebruikte ruimte in de vergunning (latente ruimte) wil de minister het liefst innemen. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenCommentaar

‘Latente ruimte is open zenuw; stal volzetten?’

Laat snel weten dat veehouder geen risico loopt als de stal niet vol staat.

Het stikstofbeleid is weer in een nieuwe fase aanbeland na de brieven- en rapportenregen vanuit het kabinet van anderhalve week geleden. Hoe nu verder? Dat is de hamvraag. Nog steeds is het zoeken naar houvast en naar dingen die wél duidelijk zijn.

De eerste aandacht ging vooral uit naar PAS-melders. De terechte zorg en verontwaardiging over het lot van deze groep ondernemers was afgelopen week opnieuw aanleiding voor stevig protest in Zwolle. Het is ook bizar: omdat het maar niet lukt snel een oplossing te vinden komt er nu een hulploket voor de PAS-melders. Daar kunnen ze schade verhalen op de overheid. Het is het ultieme lapmiddel, een pleister op een doorgelekte pleister. De dwangsommen die vroeg of laat worden geïnd, vallen daar dan weer niet onder. Wie volgt het nog?

Piekbelasters

Ook de situatie van de ‘piekbelasters’ – zijn dat er nu plotseling 3.000 geworden? – staat terecht in de schijnwerpers. Wie gaat er een aanbod krijgen en hoe pakt die vergoeding van 100+ procent precies uit? En gaat Brussel echt akkoord? Allemaal vragen. Toegegeven, er zit ook een goeie kant aan: het kabinet heeft geluisterd naar geluiden uit de sector dat het aansluiting moet zoeken bij die boeren die willen stoppen, op vrijwillige basis. Al dreigen op de achtergrond nog altijd die dwingende maatregelen.

Niet gebruikte ruimte in de vergunning wil de minister het liefst innemen

Bij PAS-melders en piekbelasters gaat het altijd nog om bepaalde groepen veehouders. Hun probleem is niet dat van de hele sector. Dat is een belangrijk verschil met dat andere thema dat nu (weer) de volle aandacht krijgt: de latente stikstofruimte in natuurvergunningen. De minister wil deze aanpakken maar is nog erg onduidelijk hoe ver ze daarin zal gaan. Niet gebruikte ruimte in de vergunning wil ze het liefst innemen, maar tegelijk wil ze bedrijven ademruimte blijven gunnen, ofwel de mogelijkheid geven in te spelen op natuurlijke fluctuaties in de bedrijfsvoering.

Stal volzetten?

Die ademruimte moet zo groot mogelijk blijven. Ga veehouders niet afrekenen op hun altijd tijdelijke precieze veebezetting. De roep om de stal voor de zekerheid maar vol te zetten klinkt nu al. Het is een begrijpelijke reflex van ondernemers die knokken voor hun eigen toekomst. Maar voor het geheel pakt het niet goed uit. Het is het klassieke verhaal. Alleen minister en provincies kunnen de angel hier uit halen. Zij moeten snel duidelijk maken dat een veehouder geen risico loopt als de stal niet vol staat.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

 1. Wees loyaal en geef een correcte lease prijs vanuit de overheid voor projecten die maar eenmalig stikstof vragen zoals iets bouwen.
  Je bent het tijdelijk kwijt en komt weer terug.
  Waarschijnlijk iets te simpele oplossing ?

 2. We kennen de overheid toch wel hoe ze handelen.
  Melkquotum , werd ook steeds zonder vergoeding verkleint .
  Varkensrechten werd ook de latente ruimte ingenomen. Zonder vergoeding.
  M.a. w wees gewaarschuwd. Tot dat de minister 100% schriftelijke garantie geeft .

  1. Ook schriftelijk vastgelegd geeft mij geen vertrouwen. Eén rechter die de overheid terugfluit en de latente rechten gaan gratis naar de overheid. Nee, de stal moet minstens één keer per jaar vol. Hoeveel dagen achtereen weet ik niet. Dat is voor advocaten (van lto, agrifirm enz). Volgens mij hoeven dat niet eens koeien van één boer te zijn. Dus stal vol met koeien, notaris laten tellen en een briefje laten tekenen.

  2. waarom latente ruimte inleveren als er nog genoeg bedrijven zijn buiten de sector die geheel geen n b vergunning hebben…. hoe hufterig kun je als overheid zijn…. en minister van de wal maar klagen dat boeren/stakers even te dicht bij haar huis/kinderen komen…( nu kom je als overheid wel erg dicht op bedrijven en intern in hun gezinnen , om hun levenswerk langdurig kapot te maken, door gemaakte afspraken/vergunningen niet na te komen) ….. het begint een walgelijke soap te worden.. hoop dat dit arrogante gedrag snel zal stoppen?????? zo ga je niet met mensen om.

Beheer
WP Admin