AkkerbouwAchtergrond

Late sojaoogst (1)

Dit jaar wordt de soja laat geoogst. Mijn ruim 100 hectare is in zes dagen gecombined, drie weken later dan normaal.

Hier in Oost-Canada zijn de soja- en maisoogst laat begonnen, net als in de Amerikaanse cornbelt. Die late oogst is een gevolg van een zomer met weinig zon, regelmatig een bui maar niet echt veel water. De grond bleef in het algemeen droog.
In een normaal jaar is de soja zo rond de tweede week van september rijp. Dit jaar bij lange na niet. Eind september was hier in Quebec nog geen 10 procent van het areaal geoogst, in Zuidwest-Ontario zelfs nog minder.

Ideaal vochtgehalte

Gaat de soja er pas in oktober af, dan geeft dat meestal problemen. De dagen zijn korter, de luchtvochtigheid is hoger en de temperatuur lager. Het ideale vochtgehalte om soja te dorsen voor zaaizaad is 16 procent, voor andere toepassingen is dat 15 procent of lager. Op mooie dagen in september loopt het vochtgehalte overdag snel terug. Soms zelfs zo veel, dat voor zaaizaad wel eens wordt gestopt met oogsten om de kiemkracht niet aan te tasten. Maar dat was dit jaar dus niet van toepassing. Ik heb zelfs een dag tot 18,5 procent gedorst!

Natto’s oogsten

Begin oktober konden we twee dagen voluit dorsen, na half oktober nog eens vier korte dagen. Gelukkig was dat voor mij genoeg, alles is er nu af. Ik had dit jaar ongeveer 80 hectare natto’s (dat zijn hele kleine sojaboontjes, uitsluitend voor export naar Japan) en zo’n 23 hectare Roundup Ready-soja. Deze teel ik om een perceel goed onkruidvrij te krijgen. Om vermenging met de natto’s te voorkomen zijn deze op het allerlaatst geoogst.
Mijn vijfjarige kleindochter, die vaak meegaat combinen, heeft haar klasgenoten en de juf ook al ingelicht dat wij de natto’s niet eten, maar dat ze gegeten worden door mensen die héél ver weg wonen.

Op 31 oktober ben ik even naar Ottawa geweest. Onderweg zag ik dat er nog onwijs veel soja op het land stond. Hier, in mijn regio die wat ten oosten van Ottawa ligt, is de meeste soja wel geoogst. Maar ook hier zijn sommige bedrijven nog niet begonnen met de oogst.

Foto’s: Ed Bakker

Beheer
WP Admin